Izvor zaraza i infekcija: Perete li redovno četku za kosu?

Objavljeno: 09.01.17 u 22:06

Četke za kosu, naročito žene, koriste gotovo svaki dan i zdrav razum govori da bi ih trebalo držati čistim. Rijetki su oni koji ih peru jednom sedmično, ali nakon šokantnih podataka koje iznose stručnjaci, o pranju četki više ćete se brinuti.

Preporučuje se pranje četke jednom sedmično
Preporučuje se pranje četke jednom sedmično

Iako je navika redovitog čišćenja pribora za šminkanje usvojena, to isto se ne može reći za četke za kosu, koje su nekako ostale zaboravljene. Upravo to može naštetiti vašem zdravlju i dovesti do infekcija.

Osim nakupina mrtve kose i ostataka raznih proizvoda za njegu koji su vidljivi na četkama, na njima se također nakupljaju mrtve stanice kože koje privlače grinje, piše Daily Mail.

- Njihovo nagomilavanje na vašoj četki za kosu može poslužiti kao gnijezdo bakterijama i kvascima, što predstavlja velik rizik za infekciju - objašnjava dermatologinja Sejal Shah i napominje da bi sav trud i novac uloženi u njegu kose mogli postati uzaludni jednim potezom prljavom četkom kroz kosu.

Nakupine s vaše četke vraćaju se tako izravno na kosu, čineći je masnijom samo nekoliko trenutaka nakon što ste je oprali.

Uklanjanje mrtve kose i pranje zbog toga se preporučuju jednom sedmično, a čime ćete ih prati, zavisi o materijalu od kojega su četka ili češalj napravljeni.

Plastične četke i češljeve možete oprati u posudi s toplom vodom i blagim ili razrijeđenim šamponom, dobro ih isprati i osušiti na zraku.

Drvene četke možda se čine jednostavnijima za čišćenje, ali snažnije hemikalije mogu biti štetne za drvo. Da biste ih održali čistim, preporučuje se da ih brzo protrljate laganim sapunom, isperete i posušite. Ako niste sigurni, potražite savjet na letku s uputama proizvođača.