Kad Radončić zapošljava: Ministarstvo za turizam i uhljebljenje SBB-ovaca

objavljeno: 31.01.2018. u 13:31

Otkako je imenovana na mjesto federalne ministrice okoliša i turizma, Edita Đapo je po nalogu svog stranačkog šefa Fahrudina Radončića, u Ministarstvu uhljebila brojne "istaknute" kadrove Saveza za bolju budućnost (SBB).

Sehada Kolenović bivša je šefica kabineta nekadašnjeg predsjednika SDA, rahmetli Sulejmana Tihića. U Tihićevom kabinetu Kolenović je godinama "vedrila i oblačila". Kao osoba od najvećeg povjerenja tadašnjeg šefa SDA, u njegovo ime je odgovarala na novinarske upite, javljala se na Tihićev telefon, pisala mu SMS poruke, prevodila, pratila ga na službenim putovanjima...

Kolenović je 90-ih godina došla na poziciju sekretarice u SDA iz magazina "Ljiljan", gdje je do tada bila zaposlena. Tokom rata obavljala je poslove referentice u uredu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. I dok joj Izetbegović nikad nije želio povjeriti neke važnije poslove, dolaskom Tihića na mjesto predsjednika SDA, Sehada Kolenović preko noći postaje jedna od najutjecajnijih osoba "iz sjene" u Stranci.

Od Tihićeve šefice kabineta do SBB-a 

Nekoliko mjeseci nakon Tihićeve smrti u jesen 2014. godine, Kolenović je šokirala, ali samo pojedine u SDA, prelaskom u "neprijateljski" tabor Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića. U početku se spekulisalo da je ambiciozna Sehada "pikirala" na mjesto šefice Radončićevog kabineta. No, kako tvrde izvori dobro upućeni u dešavanja u SBB-u, Radončić se, što zbog neispunjenih očekivanja koje je imao od Kolenović u smislu saznanja internih dešavanja i relacija u SDA, a što zbog vlastitog nepovjerenja prema "pridošlicama", ipak odlučio skloniti bivšu Tihićevu suradnicu na manje prominentno mjesto – u Federalno ministarstvo okoliša i turizma, na čijem je čelu SBB-ova ministrica Edita Đapo.

U kabinetu ministrice Đapo, Kolenović je angažovana ugovorom o djelu kao "savjetnica", premda ni samim uposlenicima Ministarstva nije najjasnije koje ona tačno poslove obavlja. To nam nisu željeli reći ni u Ministarstvu, iz kojeg nismo dobili odgovor na naš pismeni upit o angažmanu Sehade Kolenović.

Navodno je jedan od glavnih zadataka koji je povjeren Kolenović zapošljavanje podobnih kadrova SBB-a u ovom Ministarstvu, a u protekle dvije godine, po nalogu stranačkog šefa Radončića, brojni SBB-ovci uhljebili su se u ovoj instituciji.

Nakon imenovanja ministrice Đapo, među prvima su posao u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma dobile članice Radončićeve stranke Merima Vele i Azra Džigal, a obje rade kao savjetnice u kabinetu ministrice. Merima Vele supruga je bivšeg glavnog i odgovornog urednika "Dnevnog avaza" Faruka Vele. U kabinetu ministrice Đapo zaposlena je kao "savjetnica za okoliš", uprkos tome što nije imala potrebne kvalifikacije za taj posao. Naime, gospođa Vele završila je Fakultet političkih nauka – odsjek za socijalni rad, a jedno vrijeme radila je i u dobrotvornom društvu Merhamet.

Azra Džigal savjetnica je ministrice Đapo za turizam i ugostiteljstvo. Po profesiji je diplomirana ekonomistica, a svojedobno je bila zaposlena u Ambasadi Španije.

U Ministarstvu su zaposleni i Admir Karović, član Općinskog odbora SBB-a Stari Grad, kao i Selma Crnovšanin, također članica ove stranke.

Radončić je mislio na sve, pa i na sigurnost u prometu ministrice Edite Đapo. Tako se mjesto u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma našlo i za Edina Lukovca, koji radi kao vozač. Edin je sin Radončićevog dugogodišnjeg vozača Izeta Lukovca, a prije nego što je zaposlen u Ministarstvu, radio je u kompaniji "Avaz".

Pojedini uposlenici Ministarstva tvrde da pomenuti kadrovi SBB-a ovom institucijom upravljaju kao svojim privatnim preduzećem. Sehadu Kolenović optužuju za mobing i neetično ponašanje prema kolegama.

-  U nekoliko navrata Sehada Kolenović je sve državne službenike i namještenike nazvala lopovima i kriminalcima. Optužuje dugogodišnje uposlenike za kriminal, neargumentovano, sa velikom količinom nipodaštavanja njihove ličnosti, godina, iskustva i dosadašnjeg rada i doprinosa u Ministarstvu i društvu uopšte. Ponaša se nekulturno, neetički. Vrijeđa i prijeti državnim službenicima i namještenicima: "Svima ću vam dati otkaz"... – navodi se u pismu uposlenika upućenom redakciji Faktora, ali i na još nekoliko adresa.

Optužbe za mobing

Ove navode također smo pokušali provjeriti u Ministarstvu. Naša pitanja da li je tačno da su se pojedini uposlenici Ministarstva u više navrata obraćali ministrici Đapo zbog navodnog mobinga i iznošenja neistina koje, navodno, nad njima provodi Sehada Kolenović, te ukoliko je ta informacija tačna, šta je ministrica Đapo poduzela u vezi s tim, ostala su bez odgovora.

U svakom slučaju, Sehada Kolenović, kao i ostali pomenuti članovi SBB-a koji su se uhljebili kod ministrice Đapo, imaju mnogo razloga da budu zahvalni Fahrudinu Radončiću. A tu zahvalnost nastoje pokazati i novčanim prilozima svojoj stranci, svako prema vlastitim mogućnostima – od skromnih donacija po 100 i 200 KM koje uplaćuju Merima Vele i Azra Džigal, pa do okruglih hiljadu maraka koje je 2016. godine SBB-u nesebično donirala Sehada Kolenović.  

I sama ministrica Edita Đapo svesrdno se trudi pokazati lojalnost svom stranačkom šefu. Bez obzira na brojne poslovne obaveze, ministrica Đapo do sada nije propustila gotovo nijedno sudsko ročište Fahrudinu Radončiću u Sudu BiH, a kad zatreba, lideru SBB-a zna pridržati i kišobran, da ne pokisne.