navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno je znati

Kada doktoru: Imate vodoravne ili okomite nabore na noktima?

Nabori na noktima se pojavljuju na više načina. Oni mogu biti okomiti ili vodoravni, a znaju se formirati na nekim noktima ili na svima.

Objavljeno: 19.04.2020. u 15:54
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

 Razlog njihovog nastanka često je bezazlen i povezan je sa godinama života, ali ima situacija kada je potrebno posjetiti liječnika.

Okomiti nabori na noktima

- Linije koje idu od dna nokta do vrha najčešći su oblik nabora na noktima, pojavljuju se kod oko 20 posto odraslih ljudi. U velikoj većini slučajeva to je samo znak starenja - objasnila je američka dermatologinja Ivy Lee.

Kaže kako se naši nokti sastoje uglavnom od keratina, bjelančevina koje se nalaze i u kosi te u vanjskom sloju kože. Nokti se mijenjaju s godinama jer tijelo teže zadržava vlagu, na isti način na koji koža postaje sve više suha, a kosa osjetljivija.

- Vidite li neke druge promjene na noktima, poput cijepanja ili promjene boje, možda biste se trebali konzultirati sa svojim liječnikom - upozorava dr. Lee.

Dodaje kako u rijetkim slučajevima nabori na noktima mogu biti znak anemije, reumatoidnog artritisa ili kardiovaskularnih problema. Recimo, jedan nabor u sredini nokta mogao bi biti znak nedostatka hranjivih sastojaka, poput proteina ili folne kiseline.

Sa ovom doktoricom slažu se i stručnjaci u Klinici Mayo, no napominju da, ako uz okomite nabore postoje i crvene linije na dnu nokta, tad se može raditi o lupusu - autoimunoj bolesti kod koje imunološki sistem postane hiperaktivan i napada zdravo tkivo.

Vodoravni nabori na noktima

- Ovakvi nabori na noktima su rjeđi, a poznate su i kao Beauove linije. One bi mogle signalizirati neku bolest ili biti samo zaostatak stare povrede. Ti nabori nastaju zbog privremenog zaustavljanja rasta nokta u proksimalnom matriksu nokta, najčešće su benigne i nastaju zbog mehaničkih trauma - objasnila je ova dermatologinja.

- Ponekad, međutim, ukazuju na kožnu bolest poput ekcema, psorijaze ili hronične paronihije (infekcija nabora nokta koja kožu čini natečenom i crvenom), pa svakako pregledajte kožu i vrhove prstiju da li postoje znakovi crvenila i osipa - dodala je i napomenula kako u tom slučaju treba posjetiti dermatologa.

Kaže kako ovakvi nabori na noktima, također, mogu biti znak drugih sistemskih problema. Na primjer, javljaju se kada štitnjača radi previše ili premalo, a to pak ima utjecaj na hormone koji upravljaju rastom noktiju, kože i kose.

Ukoliko se Beauove linije pojave istovremeno na svih 20 noktiju, to zna ukazivati na infekciju, poput upale pluća, zaušnjaka ili sifilisa, a zna signalizirati i na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima.

Dr. Lee savjetuje da posjetite dermatologa ukoliko su vam, uz nabore, nokti postali tanji, listaju se, promjene boju ili im se promjeni oblik, prenosi Reader's Digest.