open-navfaktor-logo
search
Nevjerovatno
Kada saznate koliko su korisne, nikada više nećete bacati ljuske od jaja
Većina ljudi kada pravi omlet ljuske od jaja baca u smeće a to ne bi trebalo da rade. Ljuske od jaja itekako mogu koristiti. Naime, ne postoji niti jedna druga namirnica koja sadrži toliko kalcija kao ljuske jaja.
22.05.2020. u 07:53
get url
text
Ljuska od jaja

Američki "National Institute of Health" napravio je brojna istraživanja o prahu od mljevenih ljuski jaja. Rezultat je da prašak od ljuski jaja može ljudsko tijelo jako dobro prihvatiti te ima brojna pozitivna djelovanja. Pošto ljuske od jaja sadrže puno kalcija, jačaju naše kosti te proizvode zdrava krvna tjelašca. Osim toga, ljuska od jaja pomaže smanjiti holesterol i krvni pritisak. Pola kašičice mljevene ljuske od jaja sadrži 1.000 do 1.500 miligrama kalcija, a to je 90 posto naše dnevne potrebe.

Ljutnja zbog zagorjelog jela u loncima ili tavama postat će prošlost ako ćete koristiti ovaj trik s ljuskom od jaja. Jednostavno razmrvite nekoliko ljuski od jaja u tavu sa zagorjelom hranom, dodajte malo soli i vruće vode te spužvicom izribajte tavu i bit će kao nova!

Koristiti kamen za oštrenje nožića u multipraktiku gotovo je nemoguća misija. Na sreću, ovaj se problem lako može riješiti s ljuskom od jaja. Jednostavno stavite nekoliko ljuski pola sata u zamrzivač, a zatim u multipraktik. Dodajte malo vode pa uključite aparat. Nožići će biti poput novih!

Ljuske od jaja su pune kalcij-karbonata koji je dobar za biljke. Posušite ljuske i sameljite u prah ili koliko je god sitno moguće. Čuvajte prah u staklenki kako bi vam uvijek bio pri ruci. Pomiješajte prah od ljuske s malo zemlje za cvijeće te stavite na mjesto gdje je potrebno malo gnojiva.

Malo mljevene ljuske od jaja možeš dodati svojoj kahvi. Osim što ćeš dobiti finu dozu kalcija, kahva će biti ukusnija. Naime, ljuska od jaja učinit će kahvu manje gorkom, ali više kremastom. Samo budite sigurni da je ljuska prije dobro skuhana (možete također ljuske od jaja staviti na lim za pečenje pa ih peći deset minuta na 180 stepeni) kako bi se uništile sve bakterije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.