Kako je Radeljaš iz pritvora instruirao kćerku: "Upri nek' se to završi... more to i tužilac tražiti"

objavljeno: 24.05.2018. u 20:20

Esed Radeljaš, kojem se sudi zbog zloupotrebe položaja i drugih krivičnih djela, na koji način je, prema navodima iz optužnice "zaradio" blizu milion maraka, tereti se da je iz pritvora, putem telefona, rukovodio grupom koju su činili njegova djeca, te doktori Opće bolnice Eldina Bešlagić i Dragiša Đogović. Oni su, prema tvrdnjama Tužilaštva KS, činili krivična djela s ciljem njegovog puštanja iz pritvora i izbjegavanja njegove krivične odgovornosti.

Konkretno, terete se da su po njegovom zahtjevu i uputama, putem ličnih kontakata i poznanstava, stupali u kontakt sa službenim osobama, sudijama i uposlenicima Kantonalnog suda u Sarajevu, visokopozicioniranim članovima političkih partija, glavnom kantonalnom tužiteljicom KS i drugim nosiocima pravosudnih institucija.

Na njih su pokušali utjecati, obećavajući i noseći poklone i druge oblike koristi i pogodnosti, kako bi ih podstrekli da postupajući suprotno zakonu i sudskoj i tužilačkoj etici, donesu rješenja i druge odluke i akte, a kako bi se ishodovalo puštanje Radeljaša iz pritvora i pogodovalo njegovom konačnom puštanju na slobodu i izbjegavanju njegove krivične odgovornosti.

SIPA prisluškivala razgovore 

Takvi pokušaji utjecaja, prema tvrdnjama Tužilaštva, zabilježeni su u martu 2017. godine, a usmjereni su na stupanje u kontakt sa uposlenicima i sudijom tog suda, kao i visokopozicioniranom utjecajnom osobom iz političkih krugova, preko kojih bi se ostvario utjecaj na sutkinju Rozitu Šimić, koja je predsjedavajuća Sudskog vijeća u predmetu koji se vodi protiv Radeljaša, a kako bi ga, bez ispunjenosti zakonskih osnova, pustila iz pritvora.

VEZANI TEKST - Amra Radeljaš će se ocu pridružiti u pritvoru iz kojeg ga je pokušala izvući?

Tako iz presretnutih razgovora između Radeljaša i članova njegove porodice, koje je zadokumentovala SIPA, proizilazi da su se prvo detaljno raspitali o sutkinji Šimić. Zatim su putem posrednice, odnosno "Amrine drugarice iz suda" planirali stupiti u kontakt sa sudijom, preko kojeg su planirali utjecati na sutkinju Šimić, kako bi pustila Radeljaša iz pritvora.

Pored toga, do sutkinje Šimić pokušavali su doći i preko izvjesnog Mije, za kojeg se iz presretnutih razgovora može zaključiti da je utjecajna osoba u političkim krugovima. Tako u jednom od presretnutih razgovora Amra obavještava oca "da je razgovarala s Mijom, da je on jedan gospodin koji sve vidi i prati", te da je određena osoba obećala uraditi sve što je u njenoj moći.

Osim na sutkinju Šimić, kako tvrdi Tužilaštvo, Radeljaši su pokušali utjecati i na postupajućeg tužioca Senada Osmića, i to tako što su za vrijeme boravka glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a posredstvom dokorice Bešlagić i doktora Đogovića to pokušali "srediti" s njom.  

Naime, nakon što je Radeljaš pušten iz pritvora 3. novembra 2017. (u koji je ponovno vraćen 3. decembra iste godine) u tom periodu saznaje od kćerke Amre da je protiv njega podignuta i druga optužnica i da mu je ponovo određen pritvor.

On isti dan stupa u kontakt sa doktoricom Eldinom Bešlagić, koju posjećuje na njenom radnom mjestu, te od nje traži da utiče na dr. Đogovića, kako bi on pokušao utjecati na glavnu kantonalnu tužiteljicu Burzić.

Đogović je posjetio tužiteljicu Burzić, koju je pitao može li se nešto učiniti, na što je ona odbila razgovarati na tu temu, te o tome obavijestila tužitejicu Aidu Topalović, a o čemu je sačinjena i službena zabilješka.

Za svoje usluge posredovanja Đogović je od doktorice Bešlagić tražio 5.000 KM, ali su po uputstvu Eseda Radeljaša njegova djeca odbila to dati prije nego što išta "završi", da bi u konačnici Amra i Admir Radeljaš predali doktorici Bešlagić kovertu u kojoj su rekli da je novac u iznosu od 2.000 KM, a za koje je ona rekla da ih je predala doktoru Đogoviću.

Esed Radeljaš u jednom o presretnutih razgovora, između ostalog govori svojoj kćerki: "Ma ja, upri, nek' se to završi, jer more i tužilac zatražiti da se ukine....sve on može tražiti da se ukine, da se on ne buni i da kaže da ovaj naš traži, a da on neće biti protiv".

Posebnim istražnim radnjama utvrđeno je da Amra u tom periodu kontinuirano zove doktoricu Eldinu od koje traži "da ga pritisne" (Đogovića), a u jednom razgovoru prenosi: "Bunio se onaj njen tužilac protiv izlaska...", te konstatuje da "nije ona prenijela ili nije htjela ili se nešto ogradila".

Kako se približavao kraj decembra, a Radeljaš je i dalje bio u pritvoru, on Amri govori da "stiska to". Kako dalje proizilazi iz razgovora, doktorica Bešlagić se tada počinje raspitivati za ljekara u pritvorskoj jedinici, te predlaže Amri da Radeljaša pokušaju smjestiti u bolnicu kako bi na taj način izdejstvovali njegovo puštanje iz pritvora, što on odbija, jer smatra da to radi "da bi opravdala ono što je uzela".

Pritvor zatražen samo za kćerku

Radeljaš i ostali terete se i da su međusobno dogovarali i planirali stupanje u kontakt sa suoptuženicima i svjedocima u predmetu protiv njega, a kako bi svjedočeći na glavnom pretresu dali iskaz koji ide u njegovu korist. Tako Tužilaštvo navodi da su pokušali utjecati na svjedoka Abdulaha Krivošiju, kako u iskazu pred sudom ne bi inkriminisao Radeljaša, kao i na uposlenike CIK-a koji su svjedočili u predmetu protiv njega.

Amra i Admir Radeljaš, te doktori Bešlagić i Đogović, uhapšeni su po nalogu sarajevskog Tužilaštva prekjučer u akciji kodnog naziva "Spis". Nakon njihovog saslušanja, Tužilaštvo je za Amru Radeljaš zatražilo pritvor, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode. 

Kantonalna tužiteljica Nevena Alićehajić koja rukovodi ovom istragom, od Općinskog suda u Sarajevu je tražila da joj odredi pritvor zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogla ometati istragu, te ponoviti ili dovršiti započeto krivično djelo. 

S druge strane, na ročištu povodom ovog prijedloga koje je održano danas u Općinskom sudu, njen advokat Muhidin Kapo usprotivio se tom prijedlogu, kazavši da nema dokaza da se radi o udruživanju radi činjenja krivičnog djela kako to Tužilaštvo tvrdi. 

Njegova branjenica je, kako je istaknuo, "učinila isto što bi svako drugi u njenom položaju, odnosno pokušavala je na sve načine da iz pritvora izvuče oca, kojem je, kako je to i na suđenju Esedu Radeljašu rekao vještak medicinske struke, u tom pritvoru direktno ugrožen život". 

- Smatram da bi se određivanjem mjera zabrane, koje bi uključivale i ograničavanje kretanja mojoj branjenici u njenom domu, postiglo efikasno vođenje ovog postupka - rekao je Kapo, te tražio od Suda da ovaj prijedlog Tužilaštva odbije. 

Odluka sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu o prijedlogu za pritvor Amri Radeljaš još nije poznata.