open-navfaktor-logo
search
Praznična trpeza
Kako pripremiti i ispeći ćurku da bude sočna, hrskava i neodoljivog okusa
Sočna, hrskava, ukusna pečena ćurka neizostavno je jelo božićne trpeze.
23.12.2020. u 08:24
get url
text

No, mnogima omiljeni specijalitet često je teško pravilno ispeći. U pomoć priskaču stručnjaci i otkrivaju nekoliko trikova.

Kako začiniti ćurku?

Nakon kupovine, prvi korak pripreme je pravilno začinjena ćurka. Kuhari ističu da ju je prije pečenja vrlo važno dobro posoliti i pobiberiti, kako izvana, tako i iznutra.

- Ono što još možete uraditi jeste da sitno nasjeckate svježe majčine dušice i ruzmarina i pomiješate ih sa omekšalim maslacem, pa ga utrljate ispod kože ćurke. Tako će meso tokom pečenja dobiti dodatnu vlažnost, ali i neodoljive okuse i mirise - objašnjavaju kuhari.

Čime napuniti ćurku?

Nakon što ste je začinili, vrijeme je da je napunite. Neki ćurku pune jabukama, drugi pripremaju posebne filove.

Evo prijedloga:

Stari hljeb ili pecivo (3 zemičke), 2 jaja i 100 ml mlijeka pomiješajte kako bi se hljeb natopio. Na maslacu ispržite dvije, tri česne bijelog luka i pola glavice crvenog luka. Na luk dodajte sjeckanu ćureću jetricu (200 g), so, biber i peršun i 100 ml pileće ili ćureće supe. Reducirajte, prohladite te dobro pomiješajte s hljebom. Fil je spreman.

Koliko dugo i na kojoj temperaturi peći ćurku?

Vječno pitanje koje se postavlja je - "koliko dugo peći ćurku kako bi bila sočna, ali ne i prepečena?"

Pravilo je da je za svaki kilogram mesa potrebno okvirno oko 30 minuta pečenja.

Dakle, ako je ćurka teška četiri kilograma, onda je to dva sata pečenja. Rerna neka bude zagrijana na 180 stepeni Celzijusa. Na toj temperaturi peći ćete je sat, a zatim smanjite temperaturu na 140 stepeni Celzijusa i pecite je još jedan sat. Tako se meso neće isušiti nego ostati sočno, a koža će biti hrskava.

Kuhari ističu kako je najčešća greška prilikom pripreme ćurke previsoka temperatura. Ćurerina je, objašnjavaju, poprilično nježno meso koje se lako može isušiti na visokoj temperaturi.

Dodatni savjet je da meso ostavite da se "odmori" 10 do 15 minuta kako bi se sokovi stabilizirali, pa tek onda ćurku sijecite na komade.

Kao prilog uz pečenu ćurku najbolje je poslužiti pečeni krompir, prokulice, grašak i zelenu salatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.