VEZANI TEKST - Mural Ratka Mladića u Beogradu neće biti uklonjen: "Vulin zabranio okupljanje"

Smatra kako je to velika sramota za Srbiju i Beograd. 

- Tako će Srbija 9. novembar, međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, obilježiti čuvanjem murala posvećenog presuđenom ratnom zločincu. To je strašno. Umjesto da je vlast uklonila mural prije 9. novembra, ona čini sve da ga sačuva ko zna do kada - ističe Kandić.

Prema njenim riječima, zabrinjava šutnja značajnog dijela političke javnosti u Srbiji. 

- Civilno društvo neće odustati od ove namjere. Pokušava i ono malo slobodnih medija da ovaj skandal ostane u fokusu. Nažalost, nemamo reakcije opozicionih političkih partija, koje sebe vole nazivati demokratskim - naglašava Kandić.

VEZANI TEKST - Uklanja se mural Ratku Mladiću u Beogradu, Kandić pozvala Vulina da brani svog "heroja" 

Iz Udruženja Žene u crnom su naglasili kako je "očigledno da se ovdje radi o tome da neonacističke grupe koje su najavile sprečavanje uklanjanja murala dijele obožavanje ratnih zločinaca sa aktuelnim vrhom vlasti".

- Vlast ovim pokazuje svoju dosljednost u sprečavanju suočavanja sa zločinačkim teretom nedavne prošlosti, čime daje svoj doprinos rehabilitaciji zločina i zločinaca i nanosi nesagledive štete zemlji i narodu za čiji se boljitak navodno zalaže - navodi se, između ostalog, u saopćenju Udruženja.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) objavila je danas u otvorenom pismu da u utorak neće uklanjati mural ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu, kao što je bilo planirano, jer to više nije običan mural, "već spomenik Mladiću i srpskom svetu" stavljen pod zaštitu Srbije rješenjem MUP-a, resornog ministra Vulina i šutnjom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.