Utorak, 17.05.2022.

Kapidžić o gradnji u Sarajevu: Zbog novca su oborili Vladu, to je i razlog zašto Bogićević nije gradonačelnik

Vlada Kantona Sarajevo stavila je van snage Odluku o zaštiti ventilacionih koridora. Takvom potezu Vlade KS najviše se usprotivio predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić, koji tvrdi da posljedice po grad Sarajevo mogu biti katastrofalne. 

S Kapidžićem smo posjetili neke od lokacija na kojima su već izdate građevinske dozvole suprotne Odluci o zaštiti ventilacionih koridora, kao i one na kojima se tek planira gradnja.

VEZANI TEKST - Kapidžić: Konaković se zalaže za "tibrizaciju" Sarajeva, investitori daju novac njihovim strankama

Kapidžić navodi da je prije donošenja Odluka o zaštiti ventilacionih koridora urađena studija koju su radili stručnjaci iz inostranstva.

- Odluka o zaštiti ventilacionih koridora ima za cilj da se zaštiti pojas oko Miljacke i glavne saobraćajnice. Miljacka svojim koritom omogućava aktivaciju zraka. Da se ne bi zaustavilo to prirodno korito zraka, nakon izvanredne studije koju su radili stranci, zabranjena je gradnja 20 metara od korita Miljacke, a dvije stotine metara zabranjena je izgradnja zgrada većih od šest spratova - objašnjava Kapidžić.

Tvrdi da je izgradnja nekoliko nebodera u sarajevskom naselju Marijin Dvor, koji bi bili čak i viši od zgrade SCC-a, suština ukidanja ovakve odluke, te da bi njihova izgradnja napravila branu za dotok zraka. Također je istakao da je novac jedan od glavnih razloga ukidanja takve odluke.

O takvoj gradnji odlučivat će Gradsko vijeće Sarajeva, a Kapidžić je takvo nešto naveo i kao razlog povlačenja kandidature Bogića Bogićevića za gradonačelnika.

- O tome će se odlučivati na Gradskom vijeću, a to je možda i razlog zašto Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika. To je čovjek sa stavom koji to ne bi dozvolio. To je proces koji se dešava unazad tri mjeseca aktivno i ubrzano jer se sve to treba uraditi do izbora jer tu leži ogroman novac - kazao je Kapidžić.

VEZANI TEKST - Presuda: Efendić nije bio u pravu kada je osporio Odluku o zaštiti ventilacionih koridora

- Oni su zbog ovoga i oborili prethodnu Vladu KS i napravili su živi haos u kantonu. Obrušili su se na mene jer znaju da osim struke kod mene ne može proći ništa drugo - istakao je.

Građevinsku dozvolu suprotnu Odluci o zaštiti ventilacionih koridora koju je odobrio Nedžad Ajnadžić kod okretaljke na Drveniji, aktuelni načelnik Srđan Mandić nije poništio, nego je dozvolio nastavak gradnje. Kapidžić tvrdi da će cijenu toga plaćati građani jer će investitori pravnim putem zahtijevati milionske odštete.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh