KCUS: Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju urađene četiri hibridne koronarne revaskularizacije srca

objavljeno: 13.06.2018. u 13:39

U sklopu pozitivnih promjena, na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a u protekle tri sedmice urađene su četiri hibridne koronarne revaskularizacije srca. Zahvati su urađeni u hibridnoj sali. Ove procedure ne rade se nigdje u regionu, samo u najboljim svjetskim medicinskim centrima.

 

To je operacija na srcu bez otvaranja grudnog koša. Prednost procedure je da se skrati boravak pacijenta u bolnici. Pacijent ima optimalnu revaskularizaciju. Podrazumijeva se samo otvaranje međurebarnog prostora u dužini od četiri centimetra.

Iskustvo naših bolesnika je odlično. Prema riječima pacijenta Suada Karahasana (59), on se vrlo brzo oporavio i vratio svakodnevnim aktivnostima.

- Imao sam zdravstvenih tegoba zadnjih 15-tak godina. Na ovoj klinici predhodno mi je urađena kateterizacija i tada je konstatovano da trebam uraditi novi zahvat. Hibridna koronarna revaskularizacija srca urađena mi je prije nekoliko dana. Drugi dan sam otpušten kući. Svaka čast svim uposlenicima Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju i medicinskom timu koji radi ove zahvate na srcu. Nisam vjerovao da imamo ovako opremljenu bolnicu. Za KCUS imam samo riječi hvale - rekao je Karahasan.

Pacijent Fadil Husarić je također zadovoljan pruženom uslugom.

- Iz Maglaja sam. Hvala ovim ljudima što sam operisan i što se dobro osjećam. Ranije sam ležao u drugim bolnicama, ali nigdje nisam imamo ovakvu profesionalnu i stručnu uslugu - naglasio je Husarić.

Zbog uspješno izvedenih operacija, menadžment KCUS-a izražava veliko zadovoljstvo.

- Pokazujemo da se vrijedan rad isplati. Proširit ćemo paletu usluga na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju kupovinom dva seta instrumenata za mikrohirurške operacije - rekla je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.