open-navfaktor-logo
search
Nova drama
Kinoteka BiH deložirana, direktorica poručila: Filmska građa ide na ulicu, ovo je sramota za Sarajevo
U ponedjeljak 5. septembra, uposlenici Kinoteke BiH, kulturne institucije od državnog značaja, moraju napustiti zgradu u Alipašinoj ulici na broju 19, gdje su smješteni od osnivanja - 1963. godine.
01.09.2022. u 19:15
get url
text

Iz zgrade moraju iznijeti svu građu, među kojima su najvažniji naslovi bh. filma, ali i djelo velikog svjetskog umjetnika Pabla Piccasa, koji je, podjsetimo, naslikao plakat za film "Bitka na Neretvi".

- Nakon dugogodišnjeg sudskog spora početkom sedmice smo dobili rješenje da se iselimo iz prostorija. Moramo iseliti iz kompletnog prostora što se odnosi na filmski fond, na prostore depoa, na kinosale, svu opremu da ponesemo i sve ostalo. Došlo je do toga da je Savez nezavisnih sindikata BiH dobio povrat ove imovine, koja je u njihovom vlasništvu od 1993. godine. Vlasništvo na sebe su uspjeli prevesti u ratnoj godini, pa vi zaključite da li je to legalno ili iligalno – kazala je za Faktor Devleta Filipović, direktorica Kinoteke BiH.

Ističe da ipak, oni imaju pravo da traže povrat imovine, jer su u sudu registrovani kao vlasnici.

- Isto se dogodilo Institutu za historiju, a ovi prostori se poslije adaptiraju i prodaju u stanove. Ovu će zgradu možda i srušiti jer je prestara za preuređenja i adaptacije – sagrađena je 1892, a proglašena je i nacionalnim spomenikom kulture – pojašnjava Filipović.

Kaže da u prostoru koji Kinoteka BiH posjeduje na Mejtašu nema dovoljno prostora za filmsku građu koju čuvaju u zgradi iz koje će biti izbačeni.

- Na Mejtašu imamo jedan dio građe, ali nema više prostora za ovu građu koja će po svemu sudeći ostati na ulici. Mi čuvamo filmove koji su nacionalno dobro, koje bi valjda trebalo da znači svima nama. Obavijestila sam Ministarstvo civilnih poslova šta nam se dešava, Ministarstva kulture KS i Federacije, Fondaciju za kinematografiju, Grad Sarajevo. Poslala sam na sve adrese kojih sam se sjetila da nam pomognu, jer filmska građa, ako ne nađu rješenje, ostat će na ulici. To je bruka za Sarajevo da se takvo šta dogodi. Ne znam da li će iko reagovati, hoće li išta uraditi. Znate koliko je firmi propalo, i koga briga – istakla je Filipović.

Poručuje da će Kinoteka nastaviti djelovati na Mejtašu, ali, da će se država morati pobrinuti za filmove i svu ostalu građu, koju, ponavlja, nemaju gdje smjestiti.

- Ponavljam, mi nemamo gdje smjestiti tu građu, nemamo prostora, a nemamo ni para. Možda ćemo biti prva institucija od značaja za državu koja će pasti i biti ugašena – upozorava Filipović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.