open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Klub SDA: Forto odbio povećanje budžeta za borbu protiv zagađenja
Izvještaji federalne inspekcije dokazuju da je aktuelni premijer KS, dok je bio direktor firme NEXE, po prijavama građana višestruko bio sankcionisan zbog teških zagađenja, kaže se u saopćenju SDA
08.12.2019. u 20:32
get url
text

Dok se građani Kantona Sarajevo suočavaju sa enormnim zagađenjima vazduha, premijer Edin Forto ne pokazuje ni najmanju volju da poduzme ili najavi bilo kakve mjere. Puno kritikuje sve i svakoga, ali ništa ne radi, saopćeno je danas iz KO SDA Sarajevo.

Još u decembru prošle godine, navode u saopćenju, Forto je kazao da će – citiramo – "riješiti problem zagađenja", a sada se krije iza birokratskih saopćenja operativnih štabova.

- Sva relevantna udruženja ukazala su da Fortina vlada nije poduzela ni jednu jedinu učinkovitu mjeru, te da je sve ostalo na pukim obećanjima. Sve što je dosad Forto uradio po ovom pitanju, jeste da je brutalno odbio naš amandman na budžet za 2019. kojim je traženo da se sredstva namijenjena za borbu protiv zagađenja povećaju sa 100.000 KM na makar 2,4 miliona KM. Idućih godinu dana, Forto se nije uopće više bavio ovim pitanjem. Dokaz tome je u nacrt budžeta za 2020. u kojem je za borbu protiv zagađenja ponovo izdvojio samo 100.000 KM (ni fening više!). To ukazuje na kontinuitet njegove nebrige i indiferentnosti za ovo pitanje. Zato se sada i ušutio i od njega, inače pretjerano glasnog, niko ne može čuti ni riječ - navode u Klubu zastupnika SDA u Skupštini KS.

Po procjenama koja su iznosila ekološka udruženja, dodaju, 40 miliona KM bi bilo dovoljno da se krene u rješavanje problema malih kućnih ložišta kao najvećeg zagađivača.

- Umjesto da u budžetu, u kojem ima novca više nego ikada, osigura sredstva za rješavanje zagađenja, Forto je uporno pokušavao tih 40 miliona potrošiti na kupovinu helikoptera, što je potpuni apsurd. Izvještaji federalne inspekcije dokazuju da je aktuelni premijer KS, dok je bio direktor firme NEXE, po prijavama građana višestruko bio sankcionisan zbog teških zagađenja. Trenutno stanje kada su zagađenja u pitanju, pokazuju da se Forto nije promijenio, i da je zbog svojih finansijskih interesa spreman žrtvovati zdravlje građana koje ga uopće ne zanima - zaključeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.