Četvrtak, 04.03.2021.
h

Ko je stavio "ključ u bravu bh. pravosuđa": Stotine kriminalaca bi mogli proći nekažnjeno

Ustavni sud Bosne i Hercegovine bi na danas zakazanoj sjednici mogao izbrisati odredbe Zakona o krivičnom postupku, koje je u junu prošle godine proglasio neustanim, a koje Parlamentarna skupština u međuvremenu nije izmijenila. To u praksi znači da bi svi aktuelni sudski procesi i istrage u kojima se koriste dokazi pribavljeni na osnovu osporenih odredbi mogli "pasti u vodu", a procjene govore da se radi o najmanje stotinjak takvih procesa, među kojima su i neki koji se vode protiv visokorangiranih političkih zvaničnika.

Posljednja šansa da se ta situacija izbjegne je propuštena u srijedu. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputio šef Kluba zastupnika SDA Amir Fazlić i koji je dobio podršku međunarodne zajednice, nije dobio potrebnu podršku Zastupničkog doma. Protiv su glasali zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH, a odlučujuće je bilo izjašnjavanje zastupnika SDS-a, koji su bili suzdržani te na taj način prijedlog nije dobio potrebnu podršku iz entiteta Republika Srpska (RS).

Prijedlog će morati proći proceduru usaglašavanja u Kolegiju Doma, nakon čega će se zastupnici izjasniti o njemu u drugom krugu glasanja na narednoj sjednici i u tom slučaju bi isti epilog glasanja rezultirao njegovim usvajanjem, čime bi bio ispunjen i zahtjev Ustavnog suda. S tim je u vezi zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Šefik Džaferović (SDA) namjeravao na glasanje ponuditi zaključak, kojim bi se Ustavni sud BiH obavijestio da je zakonsko rješenje u proceduri izglasavanja te da se brisanje neustavnih odredbi odgodi do njegovog usvajanja. Međutim, to nije dozvolila predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto (HDZBiH).

- Očekivao sam da će Zakon biti usvojen. Dobio je opću većinu, ali nije dobio entitetsku te nije bilo saglasnosti kolega da odmah idemo u drugi krug glasanja. Izjašnjavanje će biti naknadno pa o Zakonu praktično još uvijek nije odlučeno. Budući da je danas sjednica Ustavnog suda BiH, na kojoj se, koliko ja znam, nalazi ta tačka dnevnog reda vezano za neizvršenje odluke, ja sam tražio da predložim zaključak da Parlament obavijesti Ustavni sud da se u parlamentarnoj proceduri u tom i tom stadiju nalazi izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku. Međutim, predsjedavajuća mi to nije dozvolila – kazao je Džaferović za Faktor.

Na posljednjoj su sjednici zastupnici HDZ-a BiH na razmatranje bezuspješno pokušali "podvaliti" prijedlog kojeg je uputio HDZ-ov ministar pravde Josip Grubeša, a o kojem se Vijeće ministara BiH nije izjasnilo jer sadržaj tog projedloga nije zadovoljavao međunarodne standarde, što je ocjena koju su donijeli i predstavnici relevantnih međunarodnih institucija.

VEZANI TEKST - Semiha Borovac: Ministar Grubeša je pokušao urušiti nadležnosti Tužilaštva i Suda BiH

Grubešin prijedlog doslovno onemogućava procesuiranje svih predmeta koje tretiraju entitetski krivični zakoni jer uskraćuje mogućnost provođenja posebnih istražnih radnji i davanja imuniteta svjedoku. To u praksi znači da je jedina šansa da se, primjera radi, neki politički funkcioner osudi ta da se on dobrovoljno prijavi i prizna krivično djelo koje je učinio. S tim u vezi ne iznenađuje oduševljenost HDZ-a BiH i SNSD-a ovim prijedlogom.

VEZANI TEKST – Osujećene namjere HDZ-ovog ministra: Povučen Nacrt zakona koji bi "spasio" političare

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević je Grubešin prijedlog ocijenila kao "davanje amnestije", dok je Fazlićev prijedlog okarakterizirala kao "rigorozniji od Grubešinog" jer se odnosi na veći broj krivičnih djela, a kao najgoru je navela mogućnost da ostanemo bez ijednog rješenja.

- Ukoliko bi Ustavni sud stavio van snage sporne odredbe Zakona o krivičnom postupku, policijske agencije, Tužilaštvo i Sud bi mogli staviti ključ u bravu, a BiH bi postala država kriminalaca i terorista – izjavila je Pandurević.

I šta se dogodilo? Pandurević i njene stranačke kolege su svojim izjašnjavanjem izabrale mogućnost koju je sama ocijenila kao "najgoru" i koja stavlja ključ u bravu Tužilaštvu, Sudu i policijskim agencijama, a BiH pretvara u državu kriminalaca i terorista.

Jedina preostala nada jeste ta da će Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici prolongirati rok za izvršenje presude, odnosno da će Parlamentarnoj skupštini BiH dati dodatni vremenski rok za usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku. U protivnom, stotine kriminalaca čiji je kriminal dokazan posebnim istražnim radnjama će završiti na ulici.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh