Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo osuđuje pokušaj Naše stranke da izjednači sve strane tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, optužujući Armiju Republike BiH za zločine na Kazanima.

- Zločini nad građanima srpske nacionalnosti, ali ne samo nad njima, nesporno su počinjeni u opkoljenom Sarajevu. Te zločine nije počinila Armija RBiH, kako bi to iz Naše stranke željeli da napišu na spomen-ploči, već pobunjeni i odmetnuti pojedinci. Ti pojedinci su po odluci Predsjedništva Republike BiH prvo zaustavljeni i razoružani, a zatim im je za počinjene zločine suđeno. 

VEZANI TEKST - Zulfikarpašić i Deljković: Na Kazanima ne može pisati da je zločin počinila cijela herojska brigada i armija koja je branila Sarajevo

Upravo je ta akcija legalnih organa vlasti Bosne i Hercegovine protiv počinilaca zločina jedinstven primjer tokom agresije na našu zemlju, i jasno pokazuje da se cijela Armija RBiH ne može niti smije optuživati za ratne zločine. 

Podsjećamo da je sve to urađeno u gradu koji je bio pod dugom opsadom agresora, izložen svakodnevnom brutalnom granatiranju, u gradu u kojem je Vojska RS-a ubila više od 11.000 građana Sarajeva. 

KO SDA podržava inicijativu da se na Kazanima postavi spomen-ploča, ali u tekstu koji će biti ispisan na njoj moraju se uzeti u obzir pobrojane činjenice, kao i činjenica da žrtve odmetnutih pojedinaca nisu bili samo Srbi, već pripadnici svih etničkih grupa, ali prije svega građani Sarajeva - navodi se u saopćenju KO SDA Sarajevo.