VEZANI TEKST - HDZ traži upis etničke pripadnosti građana u dokumente: Sprečavanje zloupotreba ili apsurd i diskriminacija?

- Njihov cilj je tom pričom u predizborno vrijeme dizati tenzije i skretati pažnju javnosti s bitnih stvari, koje se direktno tiču života građana i ne smijemo im dopustiti da u tome uspiju - navodi Kojović.

Neka usvoje, dodaje on, antikoruptivne zakone "koje su odbili, a koji su nam otvarali vrata za kandidatski status EU".

- Naravno da neće i to njihovo ne borbi protiv korupcije ne smije zaglušiti zgražavanje nad njihovim prijedlozima. Znamo ko je HDZ i šta želi. Već je mnogo puta rečeno da mir nacionalističkim politikama služi da bi političkim sredstvima ostvarili ratne ciljeve. Gledajući ovaj prijedlog zakona u tom svjetlu, etnicitet u ličnim dokumentima u miru je isto što i bijela traka u ratu - istaknuo je Kojović.

Po njegovim riječima, ono što je smisao prijedloga ovoga zakona, a to je "evidentirati i sortirati ljude po etničkoj pripadnosti i u skladu s tim im dodjeljivati ili onemogućavati prava, to stoji i u pozadini njihovog prijedloga Izbornog zakona".

- Nas u BiH ima dovoljno koji će im se usprotiviti, krajnje je vrijeme da vidimo da li takvih ima dovoljno i u međunarodnoj zajednici - zaključio je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.