open-navfaktor-logo
search
Savjeti
Koliko često treba prati džempere i kako ih je najbolje održavati da traju još godinama
Koliko često biste zapravo trebali prati džempere? Postoje načini pomoću kojih možemo održati naše džempere u top formi tokom ove zime, a i duže.
30.12.2021. u 17:07
get url
text

Prema riječima stručnjakinje za toksine iz okoliša i osnivačice Slightly Greener, Tonye Harris, prosječno je potrebno dva do pet nošenja prije pranja.

- Ali zavisi od načina na koji se džemper nosi i od čega je izrađen - ističe Harris.

Ako ste, na primjer, nosili nešto ispod džempera, to će produžiti vijek trajanja , tako ćete smanjiti broj pranja. Što se tiče materijala, stvari poput pamuka, kašmira i svile treba prati nakon dva do tri nošenja, dok se izdržljiviji materijali poput vune ili otpornih sintetičkih mješavina mogu nositi i do pet puta.

Ukratko, zimske džempere definitivno ne trebate prati svaki put kad ih nosite, a ako želite rasporediti vrijeme između pranja, najbolje je obući potkošulju.

Uz dovoljno, ali ne previše pranja džempera, postoji još nekoliko korisnih savjeta koje Harris preporučuje za produženje vijeka trajanja vaših omiljenih odjevnih komada. Kao prvo, uvijek provjerite upute za njegu na naljepnici, bez obzira na materijal, prenosi MBG.

- Ako se mogu prati u mašini, perite ih samo na programima za osjetljivo ili ručno pranje, u hladnoj vodi - savjetuje Tonye, dodajući da toplina lako može brzo skupiti džempere.

Ako želite dodatnu zaštitu, možete se odlučiti za ručno pranje džempera u kadi ili umivaoniku s nježnim deterdžentom, napominje Harris.

- Nakon pranja, osušite džemper, nemojte ga iscijediti - upozorava ona. I bez obzira perete li ručno ili koristite mašinu, položite svoje džempere ravno da se osuše na zraku umjesto da ih stavite u sušilicu. Posljednje, ali ne i najmanje važno, obavezno operite džempere prije nego što ih sklonite tokom toplijih mjeseci kako biste osigurali da mirisi ili mrlje ne uđu u njih - predlaže Harris.

Dobar džemper može potrajati godinama i godinama, ali uz odgovarajuću njegu. Ograničavanjem pranja produžit ćete im život, ali i dalje im je potrebno čišćenje svakih nekoliko nošenja. Slijedite oznaku za njegu, izbjegavajte toplinu koliko god je to moguće, i time osigurajte da vaši omiljeni zimski komadi odjeće izdrže mnoge zime.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.