Komentar: Bh. demokrate i republikanci

Objavljeno: 23.10.16 u 14:04

I nije trebalo dugo čekati na reakciju „s druge strane“. U Istočnom Sarajevu ne vole ono što se voli u „federalnom“, pa će danas tamo biti podržan republikanski kandidat

 

Piše: Sanela KARAICA

Predizborna groznica i dalje trese BiH. Od lokalnih izbora u našoj zemlji prošlo je tri sedmice, a isto toliko vremena ostalo je do dana „D“ koji će odlučiti pobjednika izborne utrke u SAD-u. Bh. građani, čini se, prilično su zainteresirani za ovaj događaj, pa nisu propustili priliku da američkim predsjedničkim kandidatima Donaldu Trumpu i Hillary Clinton organiziraju „predizborne skupove“ i pokažu da budnim okom posmatramo dešavanja na svjetskoj političkoj sceni.

Skup podrške „Sarajevo glasa za Hillary Clinton“ održan je u subotu ispred sarajevske Katedrale. Prikupljeni su potpisi stotinjak građana, kojima su zauzvrat podijeljene majice sa likom državne sekretarke SAD-a. Neki su je potpisali zbog svoje djece koja žive u Americi, drugi se na ovaj način žele odužiti njenom suprugu, bivšem američkom predsjedniku, dok treći dižu glas protiv Trumpa zbog antimuslimanske politike.

Organizatori kampanje poručili su da „svi zajedno svojim simboličnim potpisom šaljemo poruku ljubavi i poruku prijateljstva u svijet“, te podsjetili na 1996. godinu kada je Clinton sa kćerkom Chelsea i još nekoliko javnih osoba organizirala posjetu dobre volje BiH.

- Skup je organiziran s ciljem podrške onima koji su BiH podržavali onda kada je njenim stanovnicima pomoć bila prijeko potrebna. Njene poruke mira, riječi podrške i nastojanja da svjetskoj političkoj sceni približi BiH ne trebamo zaboraviti. Budimo Sarajevo kakvo jesmo i još bolje - navode organizatori skupa.

I nije trebalo dugo čekati na reakciju „s druge strane“. U Istočnom Sarajevu ne vole ono što se voli u „federalnom“, pa će danas tamo biti podržan republikanski kandidat. Na društvenim mrežama osvanuo je poziv građanima da se tim povodom okupe u Parku Gavrila Principa, a sudeći prema broju onih koji su na Facebooku najavili dolazak, i tamo će ih biti stotinjak. Međutim, mora se priznati da su građani RS-a, ipak, otišli korak dalje, pa su osim simbolične podrške, simpatije prema porodici Trump pokazali i slanjem nekoliko pari cipela domaće proizvodnje Donaldovoj supruzi.

Nije važno što niko od građana koji su prisustvovali skupovima nema pravo glasa u Americi, važno je naći još jedan razlog za rasprave i svađe na društvenim mrežama i podjelu po entitetskoj liniji, te pokazati da na jednoj strani žive demokrate, a na drugoj republikanci.

(Faktor.ba)