Komentar: Govedaricin izazov Dodiku

Objavljeno: 13.11.16 u 11:53

Odgovarajući na Dodikov poziv, Govedarica je "glavnog baju" udario gdje najviše boli, pozvavši ga da pred TV kamerama raspravljaju o korupciji, kriminalu...

Piše ALMIR ŠARENKAPA


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vjerovatno silno želi zaboraviti proteklu sedmicu. Kao malo kada, loše vijesti za njega sustizale su jedna drugu.

Prvo ga je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko “napanjkao” Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u svom redovnom godišnjem izvještaju. Inzko je upravo Dodika označio kao najvećeg krivca za lošu političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Kao najveći problem apostrofirao je “omiljeno Dodikovo čedo”, referendum o odluci Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske. Na sve to dodao je kako zbog ponašanja vlasti manjeg bh. entiteta država BiH klizi prema raspadu.

Ma kakve da su kritike navedene, sve ono što je rečeno u New Yorku za Dodika nije neka novost. I prethodnih godina visoki predstavnik je u negativnom kontekstu govorio o predsjedniku RS-a na East Riveru, pa nikom ništa. Nije Dodika mnogo iznenadio ni poziv lidera Stranke demokratske akcije i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića "da se promijeni ili će biti promijenjen". Uostalom, borba SDA za cjelovitu i funkcionalnu državu Bosnu i Hercegovinu trajna je kategorija, tako da je i na to Dodik navikao.

Međutim, ono što mu je uradio novi predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica ga je, sudeći po reakciji, "izbacilo iz takta". Vjerovatno je "glavni baja RS-a" računao da će novog predsjednika SDS-a “pojesti za doručak”, ali mu je Govedarica već na prvom zalogaju "zapeo u grlu". Dovoljno je vidjeti hronologiju događaja u vezi s ovim famoznim pozivom pa da bude jasno kako je Dodik prilično uzdrman. Valjda je očekivao da će sama rečenica "hajde da se vidimo", te autoritet najvećeg „lole u selu“ biti dovoljan da Govedarici zaklecaju koljena. No, prevario se.

Novi lider SDS-a politički je mudro odgodio sastanak, tražeći da mu predsjednik RS-a dostavi teme o kojima bi razgovarao. Kada mu je udovoljeno tom zahtjevu, udario je Dodika tamo gdje najviše boli. Pozvao ga je da pred medijima, čak i u televizijskoj debati govore o pitanjima od kojih se Dodiku "okreće želudac" a to su kriminal, korupcija, velike afere, ali i ovlaštenja predsjednika RS-a.
Sigurno je da Dodik nema hrabrosti da se upusti u takav javni okršaj, u kojem bi bio demaskiran i to pred biračima. No i njegovo odbijanje predstavlja jasnu poruku. A Govedarica je već sad u okršaju s Dodikom poveo.

(Faktor.ba)