Komesar Halilović: Političkog utjecaja na policiju u Sarajevu niti je bilo, niti će biti

objavljeno: 13.04.2018. u 09:35

U Sarajevu su se u posljednjih nekoliko dana dogodile čak četiri pucnjave. Iako ni u jednom od ovih slučajeva nije bilo povrijeđenih osoba, riječ je o događajima koji unose nemir među građane i stvaraju osjećaj nesigurnosti. Tim povodom razgovarali smo sa Mevludinom Halilovićem, komesarom Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, i pitali ga kako ovakvi događaju utječu na ukupno stanje sigurnosti u Kantonu Sarajevo.

Halilović je na početku razgovora istaknuo kako policija Kantona Sarajevo u prvom kvartalu ove godine bilježi zadovoljavajuće rezultate, a što je istaknuto i na nedavnom sastanku koordinacije direktora FUP-a i komesara kantonalnih MUP-ova.

- Stanje kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaja je na istom nivou, a u nekim segmentima i povoljnije, u odnosu na isti period prošle godine, dok je daleko bolje u odnosu na zadnji kvartal 2017. godine - kaže Halilović.

Događaji koji se ne mogu prevenirati

Za ove posljednje pucnjave Halilović kaže da se radi o događajima koji se ni na koji način ne mogu prevenirati.

- U jednom slučaju se radi o sukobu dva lica koja su došla pod prozor drugog zbog neraščišćenih odnosa. To lice je upotrijebilo improvizovanu pušku u pravcu tih lica. Mi smo sva ta lica lišili slobode, pronašli oružje i uz izvještaj predali nadležnom tužiocu na postupanje, pa ćemo vidjeti šta će dalje biti. U drugom slučaju je došlo do nesporazuma u saobraćaju kada je zaštitar upotrijebio vatreno oružje i to ne prema licima, nego prema tlu. I to je zadokumentovano, svi izvršioci su pronađeni u vrlo kratkom roku, tako da to nije utjecalo na ukupno stanje sigurnosti - kaže komesar Halilović.

Svjestan je, kaže, da je svaki od ovih slučajeva nešto što uznemiri javnost, ali to u svakom slučaju, kako ističe, nije posljedica nerada ili nepreduzimanja preventivnih mjera od policije.

- Kada sam preuzeo dužnost policijskog komesara, pojačali smo prisustvo policije na terenu. Uključili smo dvije naše jedinice za specijalističku podršku i možete vidjeti da mi u pojedinim vremenskim intervalima imamo pojačano prisustvo policije na terenu. S druge strane, mora se znati da je Sarajevo glavni grad, centar kulturnih i političkih dešavanja. Imamo veliki broj angažovanja policijskih službenika na osiguravanjima javnih skupova, osiguravanjima visokih delagacija i možda smo po tom pitanju najpreopterećeniji na području cijele BiH - kaže Halilović i dodaje da uprkos tome MUP Kantona sarajevo nastoji da kroz patrolnu djelatnost pokrije što veći dio terena.

"Bombe" u školama

Zamolili smo komesara i za komentar o svojevrsnoj "epidemiji" lažnih dojava o bombama u školama na području Kantona Sarajevo, kojih je od početka godine bilo više od 20. Takva jedna dojava, nakon kraćeg zatišja, zabilježena je i jučer u Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije.

- Tačno je da smo u posljednje vrijeme imali taj neki trend lažnih dojava o postavljenim bombama, prije svega u školskim ustanovama. Operativnim radom smo najveći dio tih lažnih dojava rasvijetlili. Uglavnom se radi o maloljetnim osobama koje su upućivale te dojave i u tom dijelu je postupano u skladu sa Zakonom o zaštiti maloljetnika. Nismo imali problema što se tiče poduzimanja radnji s naše strane. U tim slučajevima se uključuje tužilac, roditelji i centar za socijalni rad. Procedura je malo duža, ali mi smo u svakom slučaju protiv svih tih osoba dostavljali izvještaj nadležnom tužilaštvu i tužilaštvo će u skladu sa zakonom poduzimati daljnje mjere - kaže Halilović.

Kako je istaknuo, policija je u okviru svojih nadležnosti uključila i druge koji su odgovorni.

- Imali smo u nekoliko slučajeva i sastanke sa Vijećem roditelja, kao i sa Ministarstvom obrazovanja KS. Donijeli smo i plan preventivnih aktivnosti koji je podrazumijevao i održavanje predavanja za učenike po srednjim školama, organizirali predavanja za roditelje, ukazali na zakonske odredbe, štetnost i posljedice takvog ponašanja i nakon tih aktivnosti imali smo zatišje i ovo je prvi slučaj poslije toga da se pojavio. U svakom slučaju mi smo i medijski upozoravali da takvim radnjama se čini prekršaj ili krivično djelo - kaže Halilović.

Komesar ističe kako je siguran da će i posljednjem slučaju brzo otkriti počinioca.

- Mi već imamo neke uhodane sisteme na rasvjetljavanju takvih događaja, tako da ne sumnjam da će i to biti rasvijetljeno - kaže Halilović.

Napad na Latića smo brzo rasvijetlili 

Sve češće su insinuacije, pa čak i otvorene prozivke svakojakih političkih analitičara i pojedinih novinara, koji tvrde da policija ne radi svoj posao kako treba i da je često pod utjecajem politike.

- Što se tiče političkog utjecaja odgovorno tvrdim da kad je u pitanju Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo niti je bilo niti će biti političkog utjecaja. Pripadnici Uprave policije rade profesionalno i u skladu sa zakonom. Kad su u pitanju krivična djela, mi radimo pod nadzorom Tužilaštva i ne postoji nijedan dio naših aktivnosti koji može biti izložen od strane politike ili bilo koga da  se radi suprotno zakonu i da se radi mimo uputa koje dobijemo od postupajućih tužilaca - izričit je komesar Halilović.

Jedan od slučajeva u vezi s kojim se svojevremeno podigla velika prašina bio je i slučaj fizičkog napada na Nedžada Latića, novinara i urednika portala The Bosnia Times. Latić je, neposredno nakon što tada još nepoznata osoba (za koju je kasnije utvrđeno da je izvjesni Š. A., koji je nakon toga i uhapšen) nanijela povrede, u svojim medijskim istupima kritikovao postupanje policije u nastojanju da otkrije počinioca njegovog "pokušaja ubistva" (zvanično kvalifikovanog kao nanošenje lakih tjelesnih povreda), tvrdeći da iza svega stoje određene politike koje pokušavaju zataškati slučaj.

Komesar Halilović izričito tvrdi da u konkretnom slučaju nije bilo nikakvih intervencija od bilo koga.

- U konkretnom slučaju mi smo vrlo brzo rasvijetlili taj događaj, to lice je pronađeno, procesuirano, podnesen je izvještaj i mislim da te neke konotacije političke što se tiče Uprave policije i postupanja policijskih službenika ne stoje. Taj slučaj je zadokumentovan, riješen i izvještaj je podnesen nadležnom tužilaštvu - kaže Halilović te dodaje da je sad je na tužilaštvu da podigne optužnicu, a motive će, kako kaže, utvrditi nadležni sud. 

- Ja vam govorim van svake sumnje da nije bilo nikakvog političkog utjecaja, niti je ko intervenisao, niti pokušao i vjerujte mi smo to odradili vrlo profesionalno i vrlo brzo. U tom dijelu ne bih ulazio više u bilo kakve spekulacije, ali vam moram reći i to da je policija uradila svoj posao odgovorno, bez bilo kakvog utjecaja. Ponavljam, takvih utjecaja niti je bilo niti će biti - izričit je Halilović.

Kako kaže, to ne važi samo za ovaj, već za sve slučajeve.

- Ja bih volio da neko dokaže ili ukaže na neki slučaj gdje je neko politički pokušao utjecati ili bilo šta. Odgovorno tvrdim - od mene prvog do posljednjeg policajca u liniji rukovođenja - svako se mora pridržavati i pridržava se zakona i u skladu sa zakonom se sve radi - zaključio je Halilović.