open-navfaktor-logo
search
Promjena većine
"Četvorka" želi u Vladu FBiH sa HDZ-om: Problem im je SDA, a ne Izborni zakon, Čović zadovoljno trlja ruke
Sarajevska "Četvorka" želi formiranje nove Vlade FBiH. Novu Vladu bi, sudeći prema porukama zvaničnika te koalicije, pored njih činili HDZBiH i još nekoliko stranaka čije su zastupničke ruke dovoljne za većinu u Parlamentu FBiH.
08.12.2020. u 17:29
get url
text
Četvorka najavila formiranje Vlade FBiH sa HDZ-om

Bez obzira što je ta ideja u javnosti aktuelizirana tek prije nekoliko dana, ona je začeta poslije Općih izbora 2018. godine, kada je SDP u okviru "Bh. bloka", istovremeno tvrdeći da ne žele koalirati sa "nacionalnim strankama", predlagao formiranje vlasti sa HDZ-om BiH, a bez SDA. Takve namjere SDP-a kasnije je potvrdilo nekoliko aktera finalnog sastanka "Bh. bloka".

U međuvremenu nije formirana nova federalna izvršna vlast. Zbog HDZ-ovog uvjetovanja usvajanjem izmjena Izbornog zakona po mjeri te stranke nisu imenovani novi predsjednik i potpredsjednici FBiH, a zatim i Vlada. Zbog tih je opstrukcija SDA prekinula sve razgovore sa HDZ-om na temu izmjena izbornog zakonodavstva.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Nema pregovora sa HDZ-om dok se ne formira Vlada, u FBiH se pretvorilo u teror manjine nad većinom

Takvi oprečni stavovi nisu spriječili zvaničnike "Četvorke" da relativiziraju HDZ-ove opstrukcije na način da jednaku odgovornost za zastoj fakturišu i SDA-u i HDZ-u, dok je SBB tradicionalno izigravao opoziciju u vlasti, istovremeno konzumirajući sve njene benefite.

Nova fragmentacija političke scene u BiH, unutarstranačka dešavanja u SDA, a naročito angažman udarnih igli postojećeg pravosudnog sistema, ponovo su ove godine revitalizirali ideje o prekomponiranju federalne vlasti.

Najprije je signale HDZ-u počeo slati šef NiP-a Elmedin Konaković, koji je, gostujući na brčanskoj HIT televiziji, pokazao izuzetan senzibilitet prema potrebama Dragana Čovića i njegove stranke.

- Pitanje izbora člana Predsjedništva bi se trebalo tretirati ozbiljnije, kako bi ljudi imali pravo birati svoga predstavnika – poručio je Konaković.

Stoga ne čudi što je šef NiP-a u HDZ-ovim medijima ekspresno tituliran kao "novi bošnjački lider". S druge strane, SDP je servilnost prema potrebama HDZ-a demonstrirao još 2012. godine, potpisivanjem takozvanog sporazuma o nejednakoj vrijednosti glasa, koji je podrazumijevao sve ono na čemu Čović danas insistira.

Da neobično razumijevanje za HDZ-ove potrebe nije slučajno, potvrdio je Konaković prošle sedmice, kada je zatražio od SDA podršku u imenovanju nove Vlade FBiH, ali bez te stranke.

- Dajte nam Vladu FBiH, sklonite ovu bruku od premijera, prihvatam da je vodimo. Doći ću sa nekoliko odličnih ljudi. Vaše je samo da podržite imenovanje i da se sklonite – poručio je šef NiP-a.

VEZANI TEKST - Kako to izgleda kada SDP sjedne za sto sa Dodikom i Čovićem: Prvo RS, Stolac i Srebrenica, na redu je Mostar?

Sudeći prema Konakovićevom istupu, jedina prepreka u formiranju nove Vlade FBiH sa HDZ-om, "Četvorkom" i ostalim partnerima je SDA. To u suštini znači da Izborni zakon, onakav kakvog traži HDZ, nije problem i da će "Četvorka", kako je to Konaković ranije objasnio, omogućiti "ljudima da biraju svog predstavnika".

Da je za "Četvorku" prepreka ostvarivanju tog cilja SDA, a ne isporučivanje Izbornog zakona Draganu Čoviću, potvrdio je u ponedjeljak SDP-ov federalni zastupnik Irfan Čengić, isti onaj Irfan Čengić koji je na sastanku "Bh. bloka" insistirao na koaliciji sa HDZ-om, a bez SDA.

Čengić je pozvao ministre iz SDA i SBB-a da napuste Vladu, što bi, ocijenio je, rezultiralo njenim padom. To bi, dodao je, "možda natjeralo Dragana Čovića da dođe za pregovarački sto".

- Ovo bi bio loš scenarij za građane jer stale bi isplate plaća, penzija, a bili bi obustavljeni i mnogobrojni projekti – izjavio je Čengić.

Loš scenarij za građane, kako je Čengić nazvao izvjesni potpuni kolaps u FBiH, očigledno je za "Četvorku" prihvatljiva cijena koju su spremni platiti za ulazak. O ozbiljnosti strategije svjedoči konstatacija da bi takva situacija "možda natjerala Čovića da dođe za pregovarački sto". Na ostavke čelnika aktuelne Vlade je pozvala i Sabina Ćudić iz Naše stranke, naglasivši da bi se time "otvorio put ka formiranju nove Vlade".

U slučaju da premijer Fadil Novalić podnese ostavku, što "Četvorka" zagovara, to ne bi po automazimu značilo i pad Vlade, s obzirom na to da premijera u tom slučaju može zamijeniti jedan od njegovih zamjenika kojeg on odredi. Ukoliko bi mjesto premijera ostalo upražnjeno, a dok novi ne preuzme dužnost, predsjednik FBiH može, uz saglasnost oba potpredsjednika, odrediti jednog od dva zamjenika koji će obavljati premijersku dužnost.

To u praksi znači da bi HDZ-u i "Četvorci" smetala SDA-ova potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, što je svojevrsni deja vu situacije iz 2013. godine, kada je tadašnji predsjednik FBiH Živko Budimir smetao SDP-u da iz Vlade FBiH izbaci SDA, a ubaci HDZ i SBB. Tada je protiv Budimira pokrenut sudski postupak, koji je kasnije rezultirao oslobađajućom presudom. Iz tog perioda potječe i čuveni snimak objavljen na Federalnoj televiziji, na kojem državna tužiteljica Diana Kajmaković, nekadašnja Avazova ličnost godine, podmeće dokaze protiv Budimira.

VEZANI TEKST - Ko je stao u Tegeltijinu zaštitu: Dodik prijetio, šef VSTV-a pohvalio portal pod kontrolom Aljoše Čampare

Potreba za sličnim angažmanom pravosuđa, koji je već prepoznat i u predmetu "Respiratori", dovoljna je za adekvatno razumijevanje izostanka bilo kakve reakcije stranaka "Četvorke" na posljednju aferu sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milanom Tegeltijom. Za razliku od ogromne većine domaće javnosti, probosanskih stranaka i gotovo cijele međunarodne zajednice, "Četvorka" nije osjetila potrebu da se oglasi po ovom pitanju.

Deklarativno nezadovoljstvo stanjem u pravosuđu, uglavnom izražavano upotrebom općih pojmova i izbjegavanjem ukazivanja na konkretne probleme i one koji te probleme izazivaju, nikako se ne uklapa u koncept borbe za "pravdu", termin koji su neke od stranaka "Četvorke" integrirale i u svoj naziv. Iste te stranke ne mogu zamisliti svoju kadrovsku križaljku bez Tegeltijine desne ruke, novog ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, što dodatno doprinosi otklanjanju svih sumnji u postojanje svojevrsne sprege između dijelova "političkog Sarajeva" i vrha pravosuđa.

Ukoliko bi SDA uslišila želje "Četvorke", matematika za novu Vladu bi postojala. SDP, Naša stranka i NiP u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH skupa imaju 19 zastupnika. Uz HDZ-ovih 16 ruku, za većinu je potrebno još njih 15. Potencijalna nova većina mogla bi računati i na osam ruku SBB-a.

Nije 1958. sunce zasijalo samo Elzini Pirić već i "Četvorci", s obzirom na to da u formiranje nove Vlade FBiH namjeravaju krenuti i sa PDA Mirsada Kukića, koji ima tri zastupnika u Zastupničkom domu. Tu su i tri ruke A-SDA, te Amer Obradović iz Nezavisnog bloka i Nihad Čolpa, što je sasvim dovoljno za većinu u Zastupničkom domu.

Nije ta ideja mrska ni Draganu Čoviću, čiji mediji nisu štedjeli superlative opisujući opredijeljenost zvaničnika "Četvorke" za "omogućavanje Hrvatima da biraju svoje predstavnike", zbog čega je lider HDZ-a BiH u nekoliko navrata javno pozdravio i najavljene rekonstrukcije pojedinih kantonalnih vlada koje trenutno predvode kadrovi SDA.

Zagovaranje potrebe rekonstrukcije postojeće ili formiranja nove Vlade FBiH vjerovatno služi i kao uvertira za stvaranje bloka koji će u istom formatu pokušati formirati vlast nakon Općih izbora 2022. godine, što do kraja obesmišljava ranije teze o neformiranju vlasti sa "nacionalnim strankama", ali i teze o neprihvatljivosti SDA kao partnera zbog optužbi na račun korumpiranosti njenih kadrova.

Ako bi već uspjeli uvjeriti javnost, a naročito glasačko tijelo na čiju podršku računaju, da je SDA "nacionalna stranka", a da HDZBiH i SNSD to nisu, bilo bi vrlo uzbudljivo slušati logičke vratolomije kojim bi se pokušale dekriminalizirati ove dvije stranke, te kao takve učinile prihvatljivim partnerima. Namjeru da se sa te dvije stranke formira državna vlast 2022. godine, te istovremeni izostanak bilo kakvih ambicija da se ugrozi pozicija SNSD-a i HDZ-a u vlasti, potvrdio je šef NiP-a Elmedin Konaković u jednom od svojih posljednjih istupa, kada je najavio pregovore "Četvorke" sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem nakon narednih Općih izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.