VEZANI TEKST - Ujedinjena Srpska ne želi povlačenje RS-a iz Oružanih snaga BiH i UIO, Dodik najavio da će razgovarati o tome

Dodik je rekao da će sve da zavisi od većine u Narodnoj skupštini RS-a. 

Reagirao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović poručujući kako se Dodikove obmane polako bliže kraju. 

- S jedne strane njegove navodne velike najave, a ustvari velike manipulacije, postaju sve više ogoljene dok se on istovremeno svaki dan najviše bavi strategijama za što bezbolnije ateriranje - prokomentarisao je Šarović izjave Dodika da će "biti fleksibilan" prema stavovima Ujedinjene Srpske čiji je predsjednik Nenad Stevandić. 

Koliko moraš biti bez kičme i vlastitog stava da se ponašaš kao Ujedinjena Srpska, pitanje je koje je reagirajući na najavu Stevandićeve stranke i Dodikovu "fleksibilnost" postavio potpredsjednik PDP-a i zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Igor Crnadak. 

- U decembru im Dodik kaže "Usvajamo zaključak Narodne skupštine da za šest mjeseci dobijemo zakone Republike Srpske o Vojsci RS-a i UIORS", oni glasaju ZA! Danas im šapne – hajde vi kažite da to treba ostaviti za poslije izbora, Ujedinjena Srpska kaže "može" – rekao je Crnadak i dodao: "Kao da je bitno šta je Narodna skupština usvojila".

I Šarović i Crnadak su odlično informisani da nije Stevandiću ništa Dodik šapnuo. Direktiva je predsjedniku Ujedinjene Srpske stigla direktno iz Beograda. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je u Beogradu Dodika "zamolio" da se vrate u institucije Bosne i Hercegovine, što on nije odmah prihvatio, već je rekao da će to razmotriti NSRS. Također, Vučić je poručio da je na raspolaganju ukoliko treba da pojasni svim političarima iz RS-a zbog čega bi taj potez bio politički ispravan. 

Međutim, i SDS-u i PDP-u lakše je udariti na Stevandića i Dodika, nego li optužiti svog mentora Vučića da se direktno miješa i diriguje političkom scenom i političarima u Banjoj Luci. 

Identično bi i i jedan i drugi uradili da im je stigla od Vučića naredba.