Košarkaši Kosova još čekaju vize: Hoće li Đonlagić i Crnadak spriječiti veliku blamažu?

Objavljeno: 10.08.18 u 10:36 Autor: S. Šišić

Kadetska košarkaška reprezentacija Kosova još nije doputovala u Sarajevo na Evropsko prvenstvo B divizije, kojem je domaćin naša zemlja, a još se ne zna da li će i doputovati.

Bukva naglašava da je Đonlagić zadužen za kontakte sa Crnadkom oko izdavanja viza reprezentativcima Kosova
Bukva naglašava da je Đonlagić zadužen za kontakte sa Crnadkom oko izdavanja viza reprezentativcima Kosova

Eurobasket je počeo sinoć, a reprezentativci Kosova bili su kući. Ambasada BiH u Makedoniji odbila im je izdati vize, jer čeka da se ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smiluje i odobri saglasnost za "pečat".

Reprezentativci Kosova su sinoć trebali igrati protiv BiH, a FIBA je ovu utakmicu prolongirala za 12. august. To znači da, ipak, postoji mogućnost da se iznađe rješenje, što je za Faktor potvrdio i Sejo Bukva, potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH u ostavci.

- Učinit ćemo sve da reprezentativci Kosova dobiju vize i borit ćemo se da to danas završimo - kazao je Bukva dodavši:

- Danas je zadnji rok koji nam je dala FIBA. Možemo pomjeriti utakmice i sve organizovati, samo ako bude dobre volje i ako ministar Crnadak da dozvolu za izdavanje viza.

Bukva je pojasnio i saopćenje iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje tvrdi da su predstavnici KSBiH iz Republike Srpske protiv dolaska reprezentacije Kosova u Sarajevo.

- Upravni odbor KSBiH, čiji je predsjednik u to vrijeme bio Aleksandar Fulurija, a koji je iz RS-a, prije godinu je jednoglasno odlučilo da budemo domaćini Evropskog prvenstva. KSBiH u cijeloj priči nije krivac i samo je pitanje dobre volje hoće li Crnadak dozvoliti izdavanje viza. Ne mogu da shvatim da će neko djeci uskratiti zadovoljstvo da dođu u BiH i da odigraju turnir. Ne shvatam zašto neki miješaju politiku i sport i, što je najgore, i djecu - ističe Bukva naglasivši da bi KSBiH mogao snositi određene sankcije u slučaju da reprezentativci Kosova ne dobiju vizu i ne dođu u Sarajevo:

- Evropsko prvenstvo je počelo i ono će biti završeno sa Kosovom ili bez njega. Tek poslije Eurobasketa FIBA će odlučiti o sankcijama. Vjerovatno bi se one odnosile na to da u budućnosti ne bismo dobili organizaciju nekog takmičenja, iako smo posljednjih godina bili odlični domaćini i dobili smo mnoge pohvale iz FIBA-e za sva takmičenja koja su se igrala u našoj zemlji.

Bukva je naglasio da je Mirsad Đonlagić, član Upravnog odbora KSBiH, zadužen za kontakte sa ministrom Igorom Crnadkom. Pokušali smo kontaktirati i njih dvojicu, ali nisu odgovarali na naše pozive. Možda su zauzeti oko rješavanja skandala sa vizima, a hoće li spriječiti veliku blamažu, saznat ćemo tokom dana...