Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine smještena je u petu jakosnu grupu sa Velikom Britanijom, Izraelom i Nizozemskom, te izabranicima Vedrana Bosnića ovi timovi ne mogu biti rivali u prvom krugu kvalifikacija za Mundobasket čiji su domaćini Filipini, Japan i Indonezija.

Žrijebom će biti određeno osam grupa sa po četiri reprezentacije iz kojih će prve tri nastaviti takmičenje u drugom krugu, prenoseći sve rezultate iz prvog dijela.

U drugom dijelu kvalifikacija spajanjem po tri tima bit će stvorene nove četiri sa po šest selekcija, iz kojih će po tri najbolje izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

Isti način kvalifikacija bio je primijenjen i za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini, prvom na kojem su nastupile 32 reprezentacije, a na koje se bh. košarkaši nisu uspjeli kvalifikovati.

Prvi kvalifikacioni "prozor" u kojem će svaka reprezentacija odigrati dvije utakmice je od 22. do 30. novembra ove godine. Od 21. februara do 1. marta 2022. bit će odigrane još dvije utakmice, a prvi krug kvalifikacija završava se u terminu od 27. juna do 5. jula sljedeće godine.

Drugi dio kvalifikacija startat će s dvije utakmice u periodu od 22. do 30. augusta 2022, nastaviti se s drugim ciklusom od 7. do 15. novembra, a završiti 2023. s posljednje dvije utakmice u terminu od 20. do 28. februara.

Direktan prijenos žrijeba možete pratiti na zvaničnom YouTube kanalu FIBA-e.

Jakosne grupe:
Prva: Španija, Francuska, Slovenija, Srbija
Druga: Italija, Litvanija, Grčka, Njemačka
Treća: Češka, Poljska, Rusija, Turska
Četvrta: Crna Gora, Latvija, Ukrajina
Peta: Finska, Gruzija, Belgija, Mađarska
Šesta: Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, Izrael, Nizozemska
Sedma: Island, Estonija, Bugarska, Bjelorusija
Osma: Sjeverna Makedonija, Švedska, Portugal, Slovačka