open-navfaktor-logo
search
Sve na čekanju
Kreću i Slovenci: U regiji samo bh. premijerligaši ne znaju kada će na teren
Kompletna regija je odlučila nastaviti svoja fudbalska prvenstva, a danas su za neke lige utvrđeni i precizni termini.
06.05.2020. u 16:18
get url
text

Tako će fudbal u Hrvatskoj utakmicama polufinala Kupa biti nastavljen 30. i 31. maja. Vrijedi istaknuti da hrvatski timovi treniraju već duže vremena. Sedam dana poslije, odnosno 6. i 7. juna igrat će se i utakmice HNL-a.

Odluku o nastavku prvenstva donio je danas i Fudbalski savez Srbije. Doduše, prvenstvo će biti završeno u skraćenom formatu, bez play-offa i play-outa. Igrat će se četiri kola, kao i mečevi Kupa. Niko neće ispasti, a iz nižeg ranga će ući dva tima pa će se liga proširiti na 18 klubova.

Fudbalsko prvenstvo Crne Gore nastavit će se 1. juna.

Vlada Slovenije donijela je danas odluku da se tamošnji klubovi mogu vratiti treninzima. Prvo individualno bez socijalnog kontakta, a potom i grupno.

A Bosna i Hercegovina? Prvobitni planovi o početku treninga u terminu od 8. do 10. maja očito su pali u vodu, a tako i planirani nastavak Premijer lige BiH 7. juna sa ovog aspekta izgleda gotovo nemoguć. Tome su doprinijele zdravstvene vlasti u RS-u, čiji su čelnici više puta ponovili kako se utakmice neće odigravati prije 1. jula.

VEZANI TEKST - Entitet RS (ne) prati Srbiju: Dozvola za kafane i teretane, rampa za fudbal

Ako je epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini povoljna, što svakodnevno slušamo, nije jasan razlog zašto i fudbal, koji se igra na otvorenom, ne bi bio nastavljen. Naročito zbog činjenice da je to sport koji bi s psihiloške prirode imao povoljan efekat na sve nas. Možda nešto više saznamo u četvrtak, za kada je zakazan Izvršni odbor fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.