Kršćanski svećenik na sudu zbog smrti unuke: "Vjera nam zabranjuje medicinsko liječenje"

Objavljeno: 29.06.17 u 21:57

Američki svećenik Rowland Foster (72) završio je na sudu zbog smrti dvogodišnje unuke kojoj je odbio omogućiti medicinsku pomoć jer čvrsto vjeruje u “vjersko liječenje.”

Foster je član fundamentalističke zajednice koja izbjegava modernu medicinu FOTO:  ABC NEWS
Foster je član fundamentalističke zajednice koja izbjegava modernu medicinu FOTO: ABC NEWS

Foster je član fundamentalističke zajednice koja izbjegava modernu medicinu. Njegova unuka Ella Foster prošle godine umrla je od upale pluća, a mogla je biti izliječena.

Sutkinja Ann Young izjavila je da će se Fosteru suditi zbog nemara koji je doveo do smrti djevojčice. Forenzički patolog Neil Hoffman izjavio je da je Ella mogla biti spašena da je dospjela u bolnicu na liječenje.

Tužitelj Jonathan Kurland je dodao da je Ella bila žrtva zlostavljanja, što je njen djed znao i također nije prijavio vlastima.

- Doktor je svjedočio da je na dan kada je umrla svakoj razumnoj osobi moralo biti očito da joj je potrebna medicinska njega i medicinska intervencija - rekao je Kurland.

Svećenik je detektivima na ispitivanju rekao da nikada u životu nije bio kod doktora. Na sudu su završili i Ellini roditelji, Jonathan i Grace Foster, koji su optuženi za ubistvo iz nehaja.

Roditelji su policiji kazali da im njihova vjera zabranjuje bilo kakav oblik medicinskog liječenja.

Foster, porijeklom iz Libanona, na čelu je kongregacije Faith Tabernacle, koja sljedbenicima govori da izbjegavaju doktore i lijekove.

Grupa aktivista objavila je da su stavovi ove crkve do sada uzrokovali smrt nekoliko desetaka djece koja su mogla biti spašena.