Ponedjeljak, 19.04.2021.
h

Kuća i muzej u Sarajevu čuvari sjećanja na Aliju Izetbegovića

Stvari Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, u Sarajevu se, između ostalog, čuvaju u kući u kojoj je živio, kao i muzeju koji nosi njegovo ime.  

Alija Izetbegović rođen je na današnji dan, 8. augusta 1925. godine, a preminuo je 19. oktobra 2003. godine.

Sprat kuće u kojoj je niz godina živio Izetbegović danas se koristi kao prostor u kojem su izložene njegove lične stvari, dok jedan sprat koristi turski Centar za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom (BiGMEV).

Direktor Centra u BiH Samir Vildić izjavio je kako je rahmetli Alija Izetbegović veliki dio vremena provodio čitajući, javlja Anadolu Agency (AA).

”U biblioteci u kući se nalazi 1.400 knjiga koje su pripadale rahmetli predsjedniku. Ostali dio knjiga se nalazi u Muzeju 'Alija Izetbegović' i kod njegove djece“, dodao je Vildić.

Kazao je kako većina knjiga u biblioteci ima i posvetu pisaca, među kojima se nalazi knjiga bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

Prema riječima Vildića, u kući se nalaze i mnoge fotografije koje nisu poznate javnosti.

Podsjetio je kako je Alija Izetbegović tokom rata u Bosni i Hercegovini u periodu 1992.-1995. godina nekoliko puta bio primoran da promijeni mjesto stanovanja, ali da je sa sobom uvijek nosio svoje knjige, satelitski telefon i faks mašinu.

Vildić je izjavio kako se stvari, među kojima se nalazi i primjerak Kur’ana, svete knjige za muslimane, čuvaju na isti način kako ih je ostavio Izetbegović.

U sobi koju je Izetbegović koristio nakon što se iz zdravstvenih razloga povukao iz svijeta politike, kako bi provodio vrijeme sa prijateljima, izloženi su pokloni.

Mnoge lične stvari, među kojima se nalazi i vojna uniforma tokom rata u BiH, ali i olovke koje je koristio, izložene su u Muzeju 'Alija Izetbegović' u Sarajevu, koji je otvoren na četvrtu godišnjicu njegove smrti, 19. oktobra 2007. godine.

Kustos Muzeja Nervan Dizdar za AA je govorio o životu Alije Izetbegovića, s osvrtom i na njegovo političko djelovanje.

Dizdar je kazao kako Muzej povodom dana rođenja Izetbegovića organizira Dan otvorenih vrata, koji će trajati i u srijedu, a ulaz je slobodan od 10 do 22 sata.

Muzej je smješten u staroj utvrdi grada, tačnije u vratničkim kapi kulama Ploča i Širokac.

U prizemlju kule Ploča, pored prijemnog dijela, nalazi se biblioteka u kojoj su predstavljena najznačajnija djela Alije Izetbegovića na bosanskom i stranim jezicima, kao i neki njegovi lični predmeti.

Izložba je podijeljena u devet manjih cjelina.

Muzejska postavka u kuli Širokac posvećena je Aliji Izetbegoviću kao vrhovnom komandantu Armije RBiH i sistematskom organiziranju odbrane od agresije. Na šest zidnih panoa predstavljeno je formiranje Armije RBiH i uloga njenog vrhovnog komandanta.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh