Kud god Thompson okom, Plenković i Kolinda skokom

Objavljeno: 18.05.17 u 16:18

Nakon što su mariborske vlasti zabranile koncert Marka Perkovića Thompsona, pjevač je zatražio zaštitu hrvatskih vlasti, a u njegovu zaštitu odmah je stao vrh države - premijer i predsjednica.

Podsjetimo, mariborske vlasti odluku o zabrani koncerta donijele su na temelju preporuke slovenske policije koja je zaključila da bi "na mariborski Thompsonov koncert mogle doći osobe iz susjednih država koje su karte kupovale preko interneta". Zbog toga je slovenska policija ocijenila da bi na koncertu mogao biti povećan rizik od počinjenja krivičnih djela.

Thompson je poznat po tome da je zaradio milione na pjesmuljcima o domoljublju, bogu i porodici, a nakon te odluke Slovenaca krenuo je u ofanzivu u populističkim medijima, pa je tako zatražio zaštitu hrvatskih vlasti. Nije dugo trebalo čekati na reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji su odmah poslušali Thompsonov zahtjev i pokrenuli diplomatsku akciju prema Sloveniji, piše Index.hr.

Kolinda je tako poručila kako je zabrana "kontradiktorna jer je muzika tu da spaja ljude". Kakvi su to ljudi koje "spajaju" pjesme o klanju Srba i leševima koje nosi Neretva, predsjednica se nije sjetila pojasniti.

Dok je Thompson pjevao "Jasenovac", premijer Plenković je bio u Briselu.

Plenković, naprimjer, ne vidi razloga za žurbu u situaciji kada mu u vladi nedostaju četiri ministra, ali je požurio da bi u predizborno vrijeme zaštitio jednu od ikona desnice. Od hrvatske ambasadorice u Ljubljani odmah je zatražio da "ispita o čemu se radi i da nas izvijesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta".

- Meni nije poznato koji bi to razlozi mogli biti - izjavio je Plenković, kojeg osim anemije, očito trese i amnezija.

Još 2003. godine Index je objavio snimak koji dokazuje da je Thompson na svojim koncertima pjevao pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara", koja slavi Antu Pavelića i ustaške zločine nad Srbima. Thompson je prvo tvrdio da se toga "ne sjeća", da bi ubrzo nakon toga priznao da je ipak pjevao tu pjesmu i to, da se poslužimo Thompsonovim riječima, "svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama".

Te 2003. godine Plenković je bio u Briselu, pa možda nije pratio događaje u Hrvatskoj kao oni koji su bili ovdje sve to vrijeme. S obzirom na to da Plenković ne zna šta je to Thompson pjevao i šta se događa na njegovim koncertima, vrijeme je da ga se podsjeti.

Ovo je tekst pjesme koju je pjevao Thompson i to, po vlastitu priznanju, ne jednom.

"Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara

Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure

U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila

Oj Neretvo teci niza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu

Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani

Tko je reka, je*a li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća

 

Gospe sinjska ako si u stanju, uzmi Stipu a vrati nam Franju

Oj Račane je*a ti pas mater, i onome tko je glasa za te

Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića"

Plenković se pravi mutav, a Thompsonu zabranjuju koncerte u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj...

Ako premijera Hrvatske treba podsjetiti šta su bili Jasenovac i Stara Gradiška, ko su bili Maks Luburić, Jure Francetić i Ante Pavelić, ni to nije problem. U međuvremenu neka premijer posluša pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara" i neka pogleda snimke s Thompsonovih koncerta, na kojima se nerijetko vide nacistički pozdravi, a publika redovito, uoči izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave", urla ustaški pozdrav "za dom spremni", s kojim ta pjesma i počinje.

Ako ni nakon toga Plenkoviću ne bude jasno zbog čega je Thompsonov koncert zabranjen u Sloveniji, neka se obrati onima koji su odlučili zabraniti njegove koncerte u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj. Kad već nije upoznat sa situacijom u Hrvatskoj, možda premijeru kolege iz Evropske unije mogu objasniti zašto je Thompson itekako problematičan u civiliziranom svijetu.