Četvrtak, 26.05.2022.
h

Kultno djelo Branislava Nušića “Gospođa ministarka” 23. oktobra u BNP Zenica

Kultno djelo jednog od najboljih komediografa sa područja bivše Jugoslavije, Branislava Nušića, “Gospođa ministarka”, zenička publika premijerno će u režiji Slađane Kilibarde gledati 23. oktobra na sceni Bosanskog narodnog pozorišta.

Hit komedija iz 1929. godine svoju praizvedbu imala je u Narodnom pozorištu u Beogradu, a u posljednjih 86 godina doživjela je brojna uprizorenja na teatarskim scenama širom regiona. Ali to nije ni čuditi, s obzirom da ona, iako nastala u prošlom stoljeću, itekako je aktuelna i progovara jezikom današnjice. “Gospođa ministarka” je, slažu se mnogi, svevremena.

Bogatstvo ovog političkog vodvilja njegov je jedinstven dijalog te prikaz niza upečatljivih karaktera. Malograđanski moral, licemjerje, pohlepa i bolesna ambicija samo su neke od tema na koje nailazimo.

Lični interesi

– “Gospođa ministarka” je djelo koje se  po svojoj formi i tematici može smjestiti u bilo koji društveni i vremenski okvir, i više je nego aktuelna ovdje i sada. Ova komedija, s pravom se može reći, smjelo govori o utjecaju politike na društvo, stalnoj smjeni vlasti i pojedincima koji zloupotrebljavaju politički položaj za isključivo lične interese. U našoj postavci “Gospođe ministarke” zadržani su izvorni prostor u kome se radnja odvija kao i jezik kojim je djelo napisano, ali je sama radnja smještena u savremeni kontekst. Kako je ovo djelo po svim svojim parametrima univerzalno i aktuelno, bez obzira na vrijeme kad je napisano – aposlutno se može smjestiti u društveni i politički kontekst BiH i govori upravo i o nama samim iz čega je i proizašla nužnost postavke ovog komediografskog klasika na našoj sceni – kazao nam je direktor BNP Zenica, Hazim Begagić.

Naslovnu ulogu iznijet će poznata glumica Faketa Salihbegović-Avdagić koja izvedbom ove predstave obilježava dvadeset pet godina profesionalnog glumačkog angažmana u BNP-u Zenica i tridesetpetogodišnjicu posvećenosti umjetničkom radu i teatru.

ministarka 1

– U predstavi igra skoro cijeli glumački ansambl našeg pozorišta, kao i nekoliko naših stalnih saradnika. Scenografija i kostimografija povjerena je dugogodišnjoj saradnici BNP-a Sabini Trnki, dramaturg predstave je Hasan Džafić, saradnica na scenskom pokretu je Sanja Burić, dok je izbor muzike radila rediteljica predstave Slađana Kilibarda – naglasio je.

Ali, „Gospođa ministarka“ nije jedino čime će obradovati vjernu publiku, ističe Begagić, navodeći da ih čeka dosta uzbudljiva pozorišna i koncertna sezona.

– U sklopu Dječije, omladinske i lutkarske scene priprema se predstava “Žuti maslačak” koja je namijenjena uzrastu od šest do 36 mjeseci, a za koju režiju potpisuje Miroljub Mijatović. U toku su i pripreme predstave “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” koju radimo u saradnji sa BITEF teatrom u režiji Stevana Bodrože, a uloge u predstavi tumače  Mirjana Karanović i Enes Salković. Lajla Kaikčija će u decembru započeti rad na predstavi koja tematizira novonastalu izbjegličku krizu koja je problem svjetskih razmjera, a koja bolno podsjeća na ratove i emigracije na našim prostorima koji su se odvijali u jako bliskoj prošlosti – pojasnio je naš sagovornik.

Kompleksno i teško

Finansiranje njihovog rada i produkcije je, kao  i u drugim ustanovama kulture u BiH, veoma kompleksno i teško. Sredstva dobijaju sa različitih nivoa vlasti, te dio programskih aktivnosti iz fondacija i ministarstava na nivou Federacije.

– Kao dobar model rada i  za umanjivanje produkcijskih troškova predstava, često radimo koprodukcijske projekte sa više partnerskih teatara iz BiH i regiona, koji ujedno podižu i umjetničku kvalitetu predstava, te podstiču razmjenu i nadogradnju umjetničke, ali i rukovodilačke prakse – zaključio je Begagić

Kada prosječan čovjek dobije vlast

„Gospođa ministarka“ pred publiku donosi priču kada posve neočekivano, prosječan čovjek biva izbačen iz svoje svakodnevice i dobiva vlast. Na koje nas sve načine želja za moći mijenja te na šta smo sve spremni da bismo ostali na vlasti. Politika presvlači svoja odijela, ali šta se drugo uistinu mijenja, to je pitanje. Suočeni s posljedicama smijemo se drugima ili sebi, ali potiho, tajno jer nikad ne možemo biti sigurni ko će sutra biti vlast. Kako i sama ministarka kaže: “Samo dok se zaboravi ovo nešto malo bruke, evo mene opet, pa posle da ne bude: što nam nisi kazala…”

(M. Čustović/Faktor.ba)

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh