open-navfaktor-logo
search
Čistka Vlade KS
Kurt smijenjen s pozicije direktora SARTR-a, Hadžihafizbegović poručuje da će se boriti do kraja
U godini kada Sarajevski ratni teatar (SARTR) proslavlja 30 godina postojanja smijenjen je direktor SARTR-a - Aleš Kurt.
26.08.2022. u 10:31
get url
text

Izvještaj o radu SARTR-a nije pozitivno ocijenjen u Skupštini Kantona Sarajevo, ali finansijski izvještaj je prošao, ili kako je to Kurt pojasnio: "Na stranici Kantona ima cijeli naš izvještaj. Prošao je Ministarstvo kulture, prošao je pravno mišljenje i prošao je Vladu, gdje je premijer potpisao da je izvještaj prošao. Logika govori da oni s tim što nisu izglasali pozitivno taj izvještaj, nisu dali povjerenje sopstvenoj Vladi, niti resornom ministarstvu."

Kurt ističe da je sistem smjene direktora u javnim institucijama bezveze, jer, "mogu vas smijeniti bez ikakvog razloga kada oni to žele."

- Nije legitiman cijeli sistem, jer vi kada postajete direktor bilo koje javne ustanove može bilo ko da vas smijeni, bilo kada, ne mora imati nikakav razlog. Tako da to generalno nije neki dobar sistem vrijednosti. Ne procjenjuje se tu ni nečiji rad, što je jako loše za institucije, koje tako gube na kvaliteti. Dakle, kako se ko promijeni na vlasti, odnosno koje stranke dođu, tako i vi kao direktor neke javne institucije možete biti smijenjeni. Tako izbjegnu konkurs, a to bi bila prava stvar, da se kandidati biraju po kvaliteti – pojasnio je Kurt.

Na mjesto v.d. direktora SARTR-a odabrana je Maja Salkić, a Kurt poručuje da neće ulagati nikakvu žalbu na njegovu smjenu, jer, tvrdi "nema smisla".

- To je legitimna odluka Vlade, to nema šta. Moj advokat kaže: "čim je politika tu, prava više nema, vi tu pravno ne možete ništa dokazati". Zato, treba napraviti neke reforme u kulturi i umjetnosti, kako bi barem to bilo normalnije okruženje. Dok sam bio direktor SARTR-a, to je bio jedan ozbiljan vremenski period za tu teatarsku kuću, tako da i meni treba neki odmor. Pozicija direktora SARTR-a jede vrijeme i nerve, a na kraju vam niko neće reći hvala. Ja sada imam vremena da se bavim režijom – poručio je Kurt.

Iako je i Emir Hadžihafizbegović bio na "listi za odstrel", iz istih razloga kao i Kurt, s tim da mu se pripisivao i sukob interesa, odnosno da ne može biti član Predsjedništva SDA, a ujedno i direktor Kamernog teatra 55, on još uvijek nije smijenjen.

Izvještaj je Vlada KS, kako je kazao za N1 "okrutno i bezobrazno" oborila.

- Snagom argumenata ću dokazati da je izvršena jedna neprincipijelna tiranija nadamnom i Kamernim teatrom. Borit ću se do kraja – poručio je Hadžihafizbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.