open-navfaktor-logo
search
Trideset godina od pogibije
Lejla Zvizdić o filmu "Za nju vrijedi umrijeti": Praviti dokumentarac o Safetu Hadžiću veliki je izazov
U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad danas u 17 sati premijerno će biti prikazan dugometražni dokumentarno-igrani film "Za nju vrijedi umrijeti", rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić.
18.04.2022. u 13:10
get url
text

Ovaj dokumentarac posvećen je ratnom heroju i generalu Safetu Hadžiću, koji je poginuo na današnji dan u akciji "Pretis". Zajedno sa Hadžićem život je izgubilo i pet njegovih saboraca - Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

VEZANI TEKST - Prije 30 godina poginuo je heroj Safet Hadžić

Tog kobnog 18. aprila 1992. godine oni su u herojskoj akciji u Vogošći nastojali izvući materijalno-tehnička sredstva iz firme "Pretis", koja su bila prijeko potrebna za odbranu Sarajeva.

- Nažalost, sve manje pažnje se posvećuje istinskim herojima. Blijedi interes i naša sjećanja, više interes, što je pogubno i ne smije se desiti zbog budućih generacija. Moraju se znati historijske činjenice i fakti – kaže na početku razgovora za Faktor Lejla Zvizdić.

Film kroz simbiozu bogatog arhivskog materijala i igranih scena, publiku upoznaje sa likom i djelom Safeta Hadžića. Između ostalog, govori i o problemima sa kojim se suočavao zbog gradnje džamije u Švrakinom Selu, a potom bio angažovan i u prikupljanju pomoći porodicama osuđenih u "Sarajevskom procesu". Safeta Hadžića igra perspektivni glumac Aldin Tucić, a uloge su ostvarili i Erol Horvat, Darko Petrešin, Edin Požega i Mahir Karović.

O formiranju Patriotske lige, u čijim je redovima Safet Hadžić bio prvi među prvima, pripremama za odbranu Sarajeva i njegovom nemjerljivom doprinosu u prvim danima agresije na BiH govore Nihad Halilbegović, Ismet Hadžić - Mutevelija, Fahira Fejzić – Čengić, te Safetovi najbliži saradnici Safet Baltić, Rahim Baltić i Suad Berbić.

Kroz privatni život Safeta Hadžića vodi nas njegova porodica, supruga Džemila, djeca Almira Hadžić-Gološ, Nezir Hadžić i Amila Hadžić-Glušac, te sestre Safeta Lagumdžija i Vahdeta Hadžifejzović.

- U ovakvim pričama najemotivnija su lična svjedočenja porodice. Djeca Safeta Hadžića opisala su posljednje momente susreta sa istinskim herojem naše zemlje. Upravo je njegov sin Nezir glavni krivac što sam rediteljica i scenaristica filma "Za nju vrijedi umrijeti". Sa Nezirom sam provela jedan dio djetinjstva u Švrakinom selu. Znamo se iz školskih dana.

Prije nekoliko mjeseci sjeli smo i popili kafu i tada je izrazio želju da budem dio ovog projekta. To je za mene bio jedan vrlo odgovoran zadatak i molba koju nisam mogla odbiti. Praviti dokumentarni film o heroju i čovjeku koji je dao nemjerljiv doprinos za odbranu Sarajeva i cijele BiH za svakog je izazov – nastavlja Zvizdić koja ističe da produkciju filma potpisuje PLATFORMA, dok su koproducenti Federalna TV, Reakcija i BH Telecom.

Inspiracija pri odabiru naslova filma "Za nju vrijedi umrijeti" bila je istoimena pjesma koju je prije nekoliko godina u spomen na njegovog daidžu Safeta Hadžića, napisao i komponovao Kenan Hadžifejzović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.