open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Lendo o sastanku sa Bradarom i Stojanovićem: Dogovorili smo se da se nismo dogovorili
Refik Lendo, Lidija Bradara i Igor Stojanović, kandidati za predsjednika / potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine, sastali su se jutros u zgradi Federalnog parlamenta nakon čega su izjavili da se nisu dogovorili o tome ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici.
24.02.2023. u 10:30
get url
text

VEZANI TEKST - Bradara i Stojanović se odazvali na sastanak koji je sazvao Lendo

Nakon sastanka obratili su se javnosti.

- Dogovorili smo se da se nismo dogovorili - kazao je Lendo.

On je podsjetio kako je zamolio predsjednike političkih partija Bakira Izetbegovića (SDA), Nermina Nikšića (SDP) i Dragana Čovića (HDZ) da im pomognu da dođu do dogovora.

- Do tog dijela nije došlo tako da se mi danas nismo mogli da dogovorimo ko će biti predsjednik, ko potpredsjednici. Naš zaključak je da sljedeći korak ide na Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, kako je to Ustav i predvidio - dodao je Lendo.

Bradara je istakla da su ona i Stojanović ostali pri ranijem koalicionom dogovoru da je ona predsjednica Federacije BiH.

- S tim se nije složio kolega Lendo. Meni je žao jer mislim da ćemo izgubiti još tri dana u ovom procesu do sazivanja sjednice Zastupničkog doma - navela je ona.

Ona je istakla kako će otići na sastanak koji je sazvalo rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a nako što su Bradara i Stojanović mimo procedura sami pokušali napraviti izbor rukovodstva FBiH na način da Bradara obavlja funkciju predsjednice FBiH, a njih dvojica potpredsjednika. 

- Žao mi je što se ne poštuje građanska većina koja postoji u oba doma, a koja je demonstrirana i za koju očekujem da će se demonstrirati i u narednom periodu. Ovaj neki kompromis između etničkog i građanskog mora se u Ustavu izgraditi kako bi se ukinule sve mjere blokade - kazao je Stojanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.