Liga nacija: Znate li kakav omjer Zmajevi imaju u duelima s potencijalnim rivalima?

Objavljeno: 12.10.17 u 11:28 Autor: D. Stambolić

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pirovom gostujućom pobjedom nad Estonijom okončala je još jedne neuspješne kvalifikacije, pa će nastup na Mundijalu u Brazilu 2014. godine ostati jedini za Zmajeva na jednom velikom takmičenju.

Liga nacija počinje 6. septembra 2018. godine FOTO: EPA
Liga nacija počinje 6. septembra 2018. godine FOTO: EPA

Najbolji bh. fudbaleri će najvjerovatnije s novim selektorom ući u nove kvalifikacije, ali i novo takmičenje koje je UEFA nedavno ozvaničila, dok su jučer određene divizije za Ligu nacija, kako se zove takmičenje koje počinje 6. septembra 2018. godine.

Fudbalska reprezentacija BiH je prema rankingu najboljih evropskih selekcija smještena u diviziju B zajedno sa Austrijom, Velsom, Rusijom, Slovačkom, Švedskom, Ukrajinom, Republikom Irskom, Sjevernom Irskom, Danskom, Češkom i Turskom.

Ova dizivija podijeljena je u tri šešira, pa Zmajevi prilikom žrijeba neće moći biti žrijebani u grupu sa reprezentacijama Švedske, Ukrajine i Irske s kojima se nalaze u istom šeširu.

VEZANA VIJEST: BiH u drugom šeširu: Ovo je osam potencijalnih rivala Zmajeva u Ligi nacija

Od reprezentacija s kojima nas žrijeb sigurno neće spojiti sa Švedskom smo se sreli tek jednom, i to u prijateljskom susretu 2010. godine, kada smo poraženi s 4:2. S Irskom smo odigrali ukupno tri susreta. U prijateljskom duelu 2012. poraženi smo s minimalnih 1:0, a u mnogo važnijim duelima baraža za proteklo EP upisali smo remi i poraz, pa su se Irci u konačnici plasirali na EURO u Francuskoj. S Ukrajincima Zmajevi nikada nisu igrali.

Kada je riječ o selekcijama koje su nam potencijalni protivnici u Ligi nacija, fudbalska reprezentacija BiH najviše duela odigrala je s Turskom. U pet mečeva s Turcima upisali smo dvije pobjede, dva poraza i jedan remi.

U četiri navrata Zmajevi su igrali sa Danskom (dvije pobjede, poraz i remi), Velsom (dvije pobjede i dva remija) i Slovačkom (tri pobjede i jedan poraz).

Dva kvalifikaciona i jedan prijateljski susret odigrali smo sa Austrijom. U tim susretima upisali smo dva remija i jedan poraz, dok smo u oba duela sa Češkom pretrpjeli poraze.

Nacionalni tim naše zemlje u prošlosti se osim Ukrajine, koju će "izbjeći" i ovoga puta, nije susrela samo još sa selekcijama Sjeverne Irske i domaćinom narednog Mundijala, reprezentacijom Rusije.

Žrijeb grupne faze Lige nacija bit će održan 24. januara 2018. godine.