open-navfaktor-logo
search
Pandemija još traje
Ljekar otkrio koja su to četiri mjesta na kojima se najlakše zaraziti koronavirusom
Kako pandemija još traje, dr. Sanjay Gupta, šef neurohirurgije i profesor neurohirurgije na Emory Univerzitetu, kazao je koja su to mjesta na kojima se najlakše zaraziti i dobiti COVID-19.
17.11.2021. u 09:03
get url
text

- Stvarno se radi o četiri lokacije na kojima se događa najviše prijenosa virusa – istakao je Gupta prenosi msn.com.

Evo o kojim se to mjestima radi:

Hoteli

- U ovom trenutku najbolji način da se zaštitite od virusa je da ostanete u sigurnosti doma - ističu stručnjaci iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a mjesto boravka se odnosi na kuću ili stan koju dijelite s porodicom.

No, hotelske sobe predstavljaju rizik upravo zato što kroz hotel prolazi veliki broj ljudi.

Isto tako odmor u zatvorenim prostorijama s velikim brojem ljudi, poput koliba, može biti mjesto gdje ćete se lako zaraziti.

Kafići i barovi

Dr. Anthony Fauci, vodeći stručnjak za infektivne bolesti u Americi i detektor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti je izjavio:

- Moramo ozbiljno shvatiti da je važno nositi maske cijelo vrijeme, a ne se okupljati u barovima – naveo je Fauci te dodao da su barovi važan mehanizam prijenosa virusa.

- Diljem svijeta porast zaraženih povezan je direktno s kafićima, barovima i teretanama. Danas, kada se može i provjeriti putem podataka o kretanju kroz mobilni uređaj, čini se da se ova mjesta stvarno mogu nazvati problematičnim u ovim trenucima - stoji u magazinu Nature.

Stručnjaci dodaju kako je tim stručnjaka analizirao razne scenarije, poput otvaranja nekih mjesta dok se druga zatvaraju.

Zaključili su kako je otvaranje restorana u punom kapacitetu rezultiralo povećanjem infekcije, a slijede teretane te kafići i hoteli.

Restorani

Jedan od jednostavnijih načina da se zarazite je boravak u zatvorenim prostorijama sa strancima koji nemaju masku na licu.

Jasno je da masku morate skinuti kako biste jeli i upravo su zato restorani toliko problematični.

- Kada restorani imaju samo zatvoreni prostor za jelo, a u trenutku kada imamo veliki broj zaraženih, a vi skinete masku, dolazimo do problema - navodi dr. Fauci te dodaje kako on trenutno više voli naručivati hranu.

Vjerski objekti

Iako nema zabrana na okupljanje u vjerskim objektima, to su mjesta gdje se virus može lako širiti, pa je potreban oprez i mjere zaštite, poput maske, naknadnog pranja ruku i distance.

Na početku teksta smo spomenuli kako pandemija nije na svom kraju i kako se moramo paziti, pa gdje god da živite, vakcinišite se. Uz to nosite masku, ne putujte, držite distancu, izbjegavajte velike gužve i pazite na higijenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.