Lopta u raljama politike: Kako Dragan Čović i HDZ drmaju fudbalom u BiH

objavljeno: 04.05.2018. u 21:23

Neće Široki Brijeg raditi protiv Zrinjskog. Iste uprave i HDZ su u oba kluba. A Sarajevo neće nikad igrati za Želju.

Ovim riječima nedavno je u neformalnom razgovoru jedan bivši fudbalera koji je hljeb zarađivao na ovdašnjim premijerligaškim terenima prokomentarisao rasplet takmičenja u Premijer ligi BiH, u kojem će borbu za titulu voditi Zrinjski i Željezničar. Plemići imaju tri boda više od Plavih, te bolji međusobni skor, pa su im za šampionski naslov potrebne još dvije pobjede, čak i ako tim sa Grbavice osvoji svih devet bodova.

Sportski gledano nije nemoguće da Željo prvi prođe kroz cilj. Jer, ako se sjetimo prošle sezone Zrinjski je u ovo vrijeme (tri kola prije kraja) imao četiri boda manje od Želje, ali je uz nekoliko nekoliko kikseva Plavih, "furioznim" finišom i uz evidentnu pomoć sudija (nepostojeći penal koji je dosudio Antoni Bandić u 92. minuti susreta protiv Radnika u Bijeljini) osvojio naslov prvaka.

Možda bismo se mogli nadati uzbudljivom finišu i ove sezone, ali spoznaja da je politika umiješala prste u naš fudbal sugerišu nam da će se neke stvari završiti van zelenog terena.

Vratimo se na početak priče i na sponu između Širokog Brijega i Zrinjskog, gdje je glavna karika Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a. Čović je za predsjednika kluba iz Mostara, tvrde upućeni, instalirao Denisa Lasića, ministra prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH.

S druge strane prvi čovjek tima s Pecare je Miro Kraljević, aktuelni gradonačelnik Širokog Brijega. Treba li napomenuti da je Kraljević ugledni aktivista HDZ-a? Glavni finansijer Širkobriježana je Feal, ali svesrdnu pomoć klubu daje i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, čijeg je generalnog direktora Marinka Gilju u Upravni odbor kluba "instalirao" Čović.

Stoga, kao logično se nameće da "Široki neće raditi protiv Zrinjskog", jer bi se tako zamjerio sa Čovićem i ugrozio finansije za naredne godine... A prvi čovjek HDZ-a "neuspjehe" Zrinjskog neće praštati, s obzirom na to da je izborna godina i da je svaki glas itekako bitan. A gdje ćeš naći bolju glasačku mašineriju od navijača na tribinama i onim koji uz TV ekrane prate najvažniju sporednu stvar na svijetu.  

Da Čović vuče sve poteze u Zrinjskom potvrđuje još jedan primjer. Domaćin tradicionalne "Noći Plemića", koja se organizuje svake godine uoči početka proljetnog dijela sezone, je ljetnikovac Radobolja, gdje je Čović nedavno ugostio i najvažnije regionalne i domaće zvaničnike. Kao što je Faktor već pisao Čović je lidere sazvao na imanje čovjeka koji državi duguje 40 miliona KM!

Gdje je u svemu Ivan Beus? Potpredsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i v.d. direktora Zrinjskog, prošle godine je bio nalogodavac Bandićevog odlaska u Bijeljinu, gdje je završio posao dosudivši penal za Plemiće, a koji je na kraju i odlučio prvaka naše zemlje i zbog kojeg nam se smije cijeli svijet. Iako će mnogi reći da su klubovi dogovorili ovu utakmicu (i iz N/FSBiH su nam priznali da su imali informaciju da su klubovi "završili", pa i nije bitno ko će suditi).

Naravno i Beus je bio aktivista HDZ-a, jer je u periodu od 2004. do 2008. godine bio HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća Mostara...

Politika je umiješala prste u bh. fudbal i vrijeme je da Savez reaguje. Ili ćemo ponovo čekati da nas FIFA i UEFA suspenduju...