open-navfaktor-logo
search
Stogodišnjak iz Mostara
Luda sezona Veleža: Visoko letjeli, padali, primali niske udarce, nagrada stigla na kraju
Poslije turbulentnih godina Velež se definitivno vratio u vrh bosanskohercegovačkog fudbala, gdje po tradiciji, renomeu, armiji navijača, realno i pripada.
20.05.2022. u 18:36
get url
text

Nakon što je prošle sezone osvojio treće mjesto u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i plasirao se u Evropu nakon 33 godine, mostarski klub je u godini kada slavi stoti rođendan osvojio Kup Bosne i Hercegovine, prvi put u svojoj historiji.

Trofej Kupa BiH ekipi Feđe Dudića drugu sezonu zaredom donosi igranje u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

Upravo je ova takmičarska godina za Velež i počela evropskim utakmicama. Sve je izgledalo poput bajke.

VEZANI TEKST - Luda noć u Mostaru nakon senzacionalne pobjede Veleža nad AEK-om
 

Nakon što je preskočena prva prepreka koja se zvala Coleraine (Sjeverna Irska), u drugom pretkolu nakon penala eliminiran je grčki AEK. Dovoljno za nezapamćenu euforiju u Mostaru, ali i ostatku BiH. Evropsku avanturu Rođenih zaustavio je Elfsborg. Poslije remija u Borasu 1:1, Šveđani su sa 4:1 slavili na Grbavici i otišli u play-off.

Uporedo s evropskim, Rođeni su igrali utakmice Premijer lige BiH. Na startu je Velež pobijedio Posušje, potom na svom terenu izgubio od Rudara, remizirao s Radnikom u Bijeljini pa novi domaći poraz uknjižio protiv Slobode. Nije krenulo baš najbolje, ali se situacija pobjedom protiv Širokog na Pecari, trijumfom nad Leotarom u Mostaru, remijima sa Sarajevom i Željom popravila. A onda je došlo 10. kolo i utakmica s Borcem na stadionu Rođeni.

Meč je kod vodstva Banjalučana rezultatom 2:0 prekinut nakon utrčavanja navijača Veleža na teren. Uslijedile su žestoke kazne, najteže moguće. Utakmica je registrovana rezultatom 3:0 za Banjalučane, Mostarcima su oduzeta tri boda, uz čak šest utakmica igranja pred praznim tribinama. Pored toga, Rođeni su "obezglavljeni" jer je predsjednik kluba Šemsudin Hasić suspendovan, protjeran iz fudbala.

VEZANI TEKST - Feđa Dudić čvrsto na zemlji: O Evropi ne smijemo pričati, dok je ne izborimo
 

Sve to ostavilo je traga i na svlačionicu. Ekipa koja živi od huka s tribina morala je igrati domaće mečeve bez publike. U 15. kolu možda se desio i prijelomni trenutak u sezoni. Radnik je odnio bodove iz Mostara. Poslije utakmice trener Feđa Dudić podnio je ostavku, a menadžment Veleža nije je prihvatio. Jasan je to bio znak da čelnici Rođenih imaju beskrajno povjerenje u trenera, što im se u konačnici i isplatilo.

U momentima Dudićeve ostavke Velež je bio deseti na tabeli sa 13 bodova iz 15 utakmica, a ispod su bili samo Posušje sa 11 i Radnik sa 10 bodova. Od 16. do 31. kola Velež je osvojio 25 bodova po čemu je među najboljim timovima prvenstva iza Zrinjskog (42 boda) i Borca (28 bodova). Dva kola prije kraja Premijer lige Velež je peti sa 41 osvojenim bodom.

Kada je postalo jasno da je plasman u Evropu kroz prvenstvo nemoguća misija, Rođeni su se okrenuli drugoj opciji, a to je Kup BiH.

VEZANI TEKST - Veležu trofej Kupa BiH donio bogatu finansijsku injekciju
 

Na putu do finala Velež je savladao Zvijezdu 09 (0:3), Slogu Gornji Vakuf/Uskoplje (0:6), Široki Brijeg (ukupan rezultat 4:1), Tuzla City (ukupan rezultat 5:0).

Velež je do finalnog meča postigao 18, a primio samo jedan gol.

I u finalnoj utakmici na Bilinom polju protiv Sarajeva Rođeni su ostavili mrežu netaknutom. Poslije 90 minuta igre bilo je 0:0, a na kraju su pobjednika odlučili penali.

Rođeni će tako s velikim nestrpljenjem čekati novi žrijeb za Konferencijsku ligu.

U novu bitku krenut će iz drugog pretkola, a s obzirom na to da neće biti među nositeljima mogući rivali su Basel, Slavia Prag, Sparta Prag, PAOK, Young Boys, Osijek, Olimpija...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.