open-navfaktor-logo
search
Velež u finalu Kupa
Feđa Dudić čvrsto na zemlji: O Evropi ne smijemo pričati, dok je ne izborimo
Fudbaleri Veleža nakon više od tri decenije posta zaigrat će finale državnog Kupa.
21.04.2022. u 20:28
get url
text

Rođeni su 14. maja 1986. godine u Beogradu savladali Dinamo sa 3:1, što je bio drugi trofej (prvi osvojili pet godina ranije).

Priliku da ponovo obraduju navijače Mostarci će imati 19. maja, kada će na Bilinom polju odmjeriti snage sa Sarajevom. Ekipu koju sa klupe vodi Feđa Dudić u polufinalu je deklasirala Tuzla City (ukupno 5:0 - 4:0, 1:0) i ostala im je jedna prepreka do trećeg trofeja osvajača Kupa u klupskoj historiji, prvog u nezavisnoj BiH.

VEZANI TEKST - Emotivni Dudić: Proradio je inat mojih heroja, uz podršku "lete kao kamikaze"

Nakon prespavane noći strateg Veleža otkrio je kako se pribojavao revanša uprkos činjenici da je njegov tim u prvom meču slavio sa 4:0.

- Već nakon prve utakmice svi su nas vidjeli u finalu jer je rezultat davao pravo za to. Onda je, nekako, bilo manje tenzije, manje iščekivanja. Međutim, meni je u posljednjih deset dana stalno na umu ta utakmica. Imali smo čestih primjera u Ligi prvaka posljednjih godina kad su ekipe stizale tri-četiri gola zaostatka. Sjećamo se da je Roma nadokandila tri gola zaostatka i izbacila Barcelonu, da je Barca napravila podvig protiv PSG-a i stigla četiri gola. To su dvije utakmice koje su mi stalno prolazile kroz glavu.

Tako da smo bili fokusirani na revanš i to se vidjelo. Imali smo loš ulazak u utakmicu, jedno 35 minuta Tuzla je bila bolja na terenu, stvorila jednu-dvije prilike, dok nismo postigli taj gol. Kada smo postigli gol, mislim da smo se opustili.

Danas kada pogledam, mislim da je jedan ogroman, veliki rezultat jer prvi put poslije rata Velež će igrati finale Kupa BiH. Mislim da i to pokazuje koliko je ova ekipa i ova generacija zajedno sa mnom napravila.

Odigrali smo Evropu prošle godine nakon 33 godine. Sada će biti da nakon 33 godine igramo finale državnog Kupa. Srušili smo nekih bezbroj tradicija, gdje je Velež poslije rata teško dobijao utakmice na gostujućim terenima, da ne govorimo o ovim većim ekipama, kad bi bod uzeo, bilo bi veliko. Evo, sad smo sve te neke tradicije srušili, a sigurno da bi kruna svega bilo da jedan trofej donesemo u Mostar - kazao je Dudić u razgovoru za Faktor.

Strateg Rođenih respektuje protivnika protiv kojeg će pokušati osvojiti trofej.

- Utakmica sa Sarajevom će biti sve osim lagana. Šanse će biti podjednake, 50-50 posto. Radujem se punom stadionu jer zaista mislim da će biti pun stadion, kako naših, tako i navijača Sarajeva i mislim da će to biti zapamćen događaj koji se odavno nije dogodio u BiH. Jednostavno, ulog će biti veliki, po svemu sudeći ta utakmica bi mogla odlučivati ko će ići u Evropu. Mada, Sarajevo još realno ima šanse kroz prvenstvo da stigne do tog trećeg mjesta. Ali sigurno ako u ovih nekoliko kola ne napravi nešto, onda će to i njima biti meč-lopta kao i nama. Ulog je ogroman i zato kažem da zaista očekujem pun stadion i jedan spektakl koji će se dugo pamtiti u BiH - naglasio je Dudić.

Velež ima jedne od najboljih navijača u BiH. Red Army je nebrojeno puta do sada pokazala da je prava armija, bodrili su klub kada je bilo najteže, a bodre ga i kada ide dobro.

No stječe se dojam da su navijači Veleža uskraćeni za pravo slavlje, s obzirom na to da su i Evropu nakon 33 godine morali igrati na Grbavici, dok će finale Kupa BiH igrati na Bilinom polju. Sigurno je da bi osvojeni trofej i novi nastupi u Evropi, ali ovaj put na Areni Rođeni, bili i najbolji poklon za 100. rođendan mostarskog ponosa.

- Nažalost, Evropu radi propisa nismo mogli igrati na svom stadionu, mada smo se i na Grbavici dobro osjećali. Sigurno je da bi i finale Kupa bilo drugačije igrati kod nas. Vidjeli ste u polufinalu protiv Tuzla Cityja, stadion je faktički bio pun iako je bio radni rad i ramazan je, posti se, ali podrška navijača nije izostala.

Bilo bi dobro jednu veliku utakmicu posvetiti i navijačima, da ona bude u Mostaru. Ako ne bude takmičarska, ako se ne bude ponovo mogla igrati Evropa, nadam se da će onda bar neki respektabilan klub doći na 100. rođendan, pa da navijačima posvetimo jednu domaću utakmicu - kaže Dudić.

Gledajući iz aspekta navijača, najbolje bi bilo da to bude Evropa...

- Prvo, ne smijemo pričati o Evropi dok je ne izborimo. Kod mene je uvijek "prvo skoči, pa reci hop". Za mene su šanse 50-50 i tako će biti dan pred utakmicu. Jedan je meč, sve je moguće. Kada se gleda neka forma, trenutno smo možda mi u maloj prednosti, ali za mjesec dana se ne zna ko će biti u rosteru, ko neće, kakva će forma biti... Puno je upitnika do 19. maja. Tako da o Evropi ne bih rekao ni slovo. Ali ako se već plasiramo, bilo bi veliko kada bismo mogli bar jednu utakmicu odigrati u Mostaru i navijače nagraditi za sve ovo što nam daju podršku ovih godina - poručuje Dudić.

VEZANI TEKST - FK Velež predstavio jubilarni grb za 100 godina postojanja

Dudić naglašava kako neće imati problema da održi ekipu u fokusu do 19. maja, posebno zbog činjenice da Rođeni drže sredinu tabele, nije upitan opstanak, ali kroz prvenstvo ne mogu dohvatiti ni Evropu. Otkrio je i kako.

- Vrlo lako. Svako ko gleda naše utakmice, vidi da u svakom meču izvedem nova tri-četiri igrača. Svi dobijaju šansu, na njima je da je koriste i jednostavno, ko bude u najboljoj formi, ko bude najviše pokazivao, taj će dobiti priliku u finalu. Taj motiv vidim kod igrača.

Kod sebe vidim motiv da želim svaku utakmicu da pobijedim. Jednostavno sam takav. Kada igram termin, kada na treningu igramo na dva gola, želim da pobijedim. Mene je vrlo lako motivisati. Igrači će tražiti svoje mjesto među starterima, da imaju bolji status u klubu jer ide i kraj sezone. U međuvremenu ćemo imati i gradski derbi koji je opet, sam po sebi, dodatna inspiracija, tako da neće nedostajati motiva do finala Kupa - priča mladi, ali iskusni strateg.

On je trenutno najdugovječniji trener u BiH. Uskoro će proslaviti veliki jubilej - 1.000 dana na klupi Veleža. Teško se sjetiti ko je imao duži staž u našoj zemlji, ali i okruženju. Dudić često zna kritikovati i Uprave drugih klubova koji često mijenjaju trenere...

- Struka nije zaštićena i zato se oglašavam. Ne znam da li se sjećate naše utakmice protiv Tuzla Cityja, kada ih je vodio Nermin Bašić? Kada sam rekao da momku treba dati prijelazni rok da odradi, da napravi ekipu po svome i da mu onda sudimo kakav je i šta je. Međutim, nisu imali strpljenja za njega. Ali evo, momak ode u Sloveniju, radi u Prvoj ligi. Uzeo je ekipu kada su bili predzadnji, sad će vjerovatno osigurati brzo opstanak, tako da posjeduje kvalitet.

VEZANI TEKST - Feđa Dudić ostaje trener Veleža

Znači, mi smo nestrpljivi u klubovima. Prije svega to se dešava jer nemamo vizije. Jednostavno, klubovi mijenjaju, a ne znaju ni zašto mijenjaju. Trebam znati šta mi je cilj, ali realan cilj. Da li je to borba za trojef, borba za opstanak, sredina tabele uz forsiranje mladih igrača...

I onda jednostavno podvučemo liniju i kažemo sad smo ispunili cilj, borimo se za prvo mjesto, ne znam, u zoni smo koja garantuje opstanak ili smo u sredini, a već imamo promovisana dva-tri mlada igrača. I onda možemo suditi o treneru. A ne, ovdje već nakon jedan-dva ili tri poraza počne priča "kao trener je za sve kriv". Najlakše je trenera smijeniti, ali mislim da smjene trenera nisu donijele nekog pomaka u BiH. Bude to na početku neki pozitivan šok, ali ne na duže staze - naglasio je Dudić, koji je tokom ove sezone podnio ostavku, ali je Uprava Veleža odbila:

- Upravo sam ja jedan od tih primjera. Da su prihvatili ostavku, pitanje je šta bi bilo. Tada smo bili na diobi 11. mjesta, faktički smo se borili za opstanak. Sada smo već tu sedmi, oko opstanka nema više ni govora, možemo se samo pomjeriti prema gore, izborili smo finale Kupa BiH nakon toliko godina. Potpuno ispravan se pokazao taj potez.

Kada budemo igrali protiv Leotara, bit će okruglo 1.000 dana kako sam trener Veleža jer sam 5. augusta 2019. godine preuzeo ekipu. I to je veliki uspjeh, ne za nas, nego i za Evropu, za evropske klubove. Ali to jednostavno pokazuje da možeš samo kontinuitetom, predanim radom i povjerenjem prema treneru dostići neke rezultate. Sve drugo, što idemo na brzinu, neki instant rezultat, rijetko da može uspjeti.

Velež će u ponedjeljak ugostiti Posušje u 27. kolu Premijer lige BiH, a nakon toga slijedi gostovanje u Trebinju gdje će Dudić proslaviti jubilarni 1.000. dan na klupi Veleža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.