navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čudnovata biljka

Maca prah čuva mozak, jak je afrodizijak i pomaže kod stresa

Maca ili maka je adaptogena biljka koja je poznata u fitoterapiji već stoljećima, a posljednjih godina često se spominje u kontekstu zdrave prehrane.

Objavljeno: 27.04.2021. u 21:16
get url
text

Riječ je o biljci iz porodice kupusnjača. Vrlo je bliska repi i rotkvici, a ima gomoljasti korijen koji se može konzumirati svjež ili posušen. Macu možete pronaći u trgovinama sa zdravom hranom, najčešće u prahu.

Sadrži aminokiseline, ugljikohidrate, krob, tanine, glukozinolate (koji djeluju antikancerogeno) i vitamine A, B1, B2, B6, B12, C i E. Također, sadrži više od 60 posto ugljikohidrata i bogata je kalcijem, bakrom, selenom i željezom. Maca je jak antioksidans, a količina bjelančevina varira od 12 do 14 posto ovisno o tipu i plodnosti tla.

Isto tako, smatra se da regulira metabolizam, a koristi se i za očuvanje mentalnog zdravlja. Stručnjaci tvrde da smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, sportaši je koriste kako bi povećali energiju, izdržljivost i trajnost, a u peruanskoj biljnoj medicini poznata je kao jak afrodizijak te kao posebno djelotvorna kod povećanja plodnosti muškaraca i žena, ali i kod domaćih životinja.

Redovnim korištenjem preparata mace ublažuju se simptomi menopauze, a pridonosi se i prevenciji osteoporoze.

Također, uravnotežuju se proizvodnja i rad hormona te ublažavaju simptomi PMS-a i menopauze. Uz to, maca pozitivno djeluje na seksualnu energiju, pomaže kod nesanice i stresa te pozitivno utječe na zdravlje srca i krvnih žila.

Razlikujemo crvenu, crnu i žutu macu, iako postoje deseci ostalih pojavnih oblika korijena mace. Crvena maca se koristi za ravnotežu hormona, menstrualnog ciklusa, menopauzu, plodnost i osteoporozu. Crna maca pomaže kod povećanja libida, dobra je za mozak i koncentraciju. Žutu macu koriste oni koji žele smanjiti stres i simptome PMS-a.

Možete je koristiti tako da kašiku do dvije dodate u brašno za hljeb i kolače. Ako je želite koristiti svakodnevno, slobodno kašiku do dvije praha dodate u sokove, jogurt ili supu.

Koristiti je mogu gotovo svi, osim trudnica i dojilja, a maca prah se ne preporučuje ni onima koji već koriste lijekove za povećanje plodnosti. Ne smiju je piti ni oboljeli od tumora koji je povezan s hormonima, kao što su, npr., tumor jajnika, maternice ili testisa. Za njih nije provedeno dovoljno ispitivanja koja bi potvrdila da ju je sigurno konzumirati pa se ne preporučuje.