U intervjuu je, između ostalog, odgovorio i na pitanje hoće li Viktor Orban nakon Banje Luke posjetiti i Sarajevo.

- Meni se ne sviđa pravac u kojem se razvija vanjska politika Evropske unije. Po onome što sada vidim jedini alat evropske vanjske politike postaju sankcije. Šta god se desi bilo gdje u svijetu, odgovor iz Brisela su sankcije, sankcije i sankcije. Ako pogledate u prošlost, nijedne nisu doprinijele postizanju cilja koji se želi ostvariti sankcijama - kazao je on.

VEZANI TEKST - Njemačka od Brisela zatražila prijedlog sankcija protiv zvaničnika RS-a, Mađarska protiv

- Naprotiv, postignuti su drugačiji rezultati od očekivanih. I zato mislim da su konsultacije i dijalog mnogo važniji i bolji način da se upravlja različitim stvarima. Generalno, nismo razgovarali samo o pitanjima BiH, nego smo razgovarali o cijelom Zapadnom Balkanu. Mislim da je situacija ovdje dosta tužna, ne zbog vas, nego zbog nas, zbog EU. Jer EU je jako spora, izuzetno spora i ne prihvata integracije. Proširenje EU se treba ubrzati, u suprotnom ćemo izgubiti zamah, jer u geopolitici ne postoji vakuum, neko će ući, neko će zauzeti našu poziciju. Kada razgovaramo o Zapadnom Balkanu sa ministrima vanjskih poslova EU većina kolega se žali na činjenicu da postoje drugi akteri drugi akteri.

Do sada moguće sankcije protiv Dodika su tek spominjane u nekim političkim izazovima, naglasio je Szijjarto

- Nije došlo nekog konkretnog političkog prijedloga, nije ponuđen nikakv nacrt, tako da ne postoji neki problem kome ćemo se protiviti. Mi smo samo jasno rekli da ne mislimo da su sankcije alat broj jedan u takvim situacijama, jer opet podsjećam na dosadašnja isksutva. Sankcije koje je nametala EU nisu bili nikakvi rezultati. Ono što ja mislim da treba uraditi, i to sam savjetovao kolegama, da dođete u u BiH, razgovarate sa dužnosnicima u Sarajevo i Banja Luku i pokušate razumjeti kakva je situacija i ponudite pomoć i rješenje.