open-navfaktor-logo
search
Vodič stručnjaka
Manje je sada više: Kako se šminkati tokom ljetnih vrućina
Tokom ljeta većina žena nađe se pred izazovom - kako i u takvim uvjetima ostati svježa i sa postojanim makeupom? Najvažnije pravilo ljetnog makeupa prilično je, kažu profesionalni šminkeri, jednostavno - za vrijeme vrućine lice ne trpi puno šminke i tada više nego ikada vrijedi ono - da je manje ustvari više.
14.07.2020. u 22:08
get url
text

Evo nekoliko pravila ljetnog šminkanja kojeg biste se trebali pridržavati:

Puder

Tečni puder ili onaj u prahu, tokom ljetnih mjeseci radije zamijenite kremom u boji. Kreme u boji bit će lakše na vašoj koži i nikako neće stvoriti efekt maske. Lijepo će iznijansirati ten i dati koži da diše istovremeno je njegujući.

Ako zbog određenih nedostataka na koži i dalje birate klasičan puder, za koji ste ste sigurni da će prikriti svaku bubuljicu, i za to postoji rješenje. Pokušajte nanijeti kremu u boji, a na nedostatke stavite malo korektora nastojeći da se ne vidi razlika u boji.

Maskara

Kod odabira ljetne maskare, svakako vodite računa o tome da bude vodootporna. Osim što se neće rastopiti tokom znojenja i tako stvoriti crni podliv ispod očiju, moći ćete u svakom trenutku bez opterećenja skočiti u more iliu bazen.

Vodootporne maskare teže se uklanjaju od onih klasičnih, zato ako je to faktor koji je presudan da i dalje upotrebljavate klasičnu maskaru, onda je nanosite u što tanjem sloju.

Rumenilo

U slučaju da u ljetnim mjesecima već imate tamniju nijansu kože, i mnogo puta crvenije obraze kao posljedicu sunčanja, tada vam rumenilo nije potrebno.
Ipak, ako ga već upotrebljavate, izbjegavajte rumenila u prahu. Ona će djelovati potpuno neprirodno na osunčanom tenu.

Radije upotrebljavajte kremasta rumenila. Ona će se upiti u kožu i odavati utisak prirodno rumenih obraza.

Pripazite s količinom nanesenog kremastog rumenila. U većini slučajeva dovoljna je vrlo mala količina, tek jedna kapljica, koju ćete ravnomjerno utapkati u obraz.

Sjajevi i ruževi za usne

U ljetnim mjesecima uvijek radije odaberite sjaj. Čak i kada se razmaže, to neće biti toliko primjetno kao što bi bilo da ste, primjera radi, nanijeli ruž. Osim toga, sjaj će, posebno na suncu, biti mnogo efektniji od ruža, a pritom ga možete izabrati u kojoj god boji želite – samo pripazite da uvijek bude u nekoj prozračnoj nijansi poput nijansi roze, bež ili zlatne.

Bilo bi dobro da sjaj za usne sadrži i zaštitni faktor od sunca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.