Masnije od goveđeg loja i maslaca: Kokosovo ulje je štetno

Objavljeno: 17.06.17 u 13:01

U posljednje vrijeme se vodi puno rasprava o štetnosti i koristima kokosovog ulja. Koliko je zdravo za jedenje, a koliko je dobra zamjena za kupovne kozmetičke proizvode, provjerite sami...


Kokosovo ulje sadrži zasićene masne kiseline koje mogu podići nivo "lošeg holesterola", stoji u smjernicama Američke asocijacije za srce (AHA).

Ono se obično prodaje pod oznakom zdrave namirnice i neki tvrde da su njegove masti bolje od ostalih zasićenih masnih kiselina. AHA, međutim, tvrdi da za to nema naučnih dokaza, piše BBC.

Životinjske masti ili loj obično se smatraju štetnima za zdravlje, dok se biljna ulja, poput maslinovog i suncokretovog, drže boljim opcijama. Teorija se temelji na tome koliko sadrže određene vrste masnoće, zasićenih masnih kiselina. Konzumacija hrane bogate zasićenim masnim kiselinama može povisiti razinu "lošeg ili LDL holesterola" u krvi, što može dovesti do začepljenja žila i povećati rizik od moždanog i srčanog udara.

Više od 80 posto masti u kokosu čine zasićene masne kiseline. To je više nego u maslacu (63 posto), goveđem loju (50 posto) i svinjskoj masti (39 posto). Neki ljudi smatraju da kombinacija masnoća čini kokosovo ulje zdravim, no stručnjaci kažu da za to nema uvjerljivih dokaza. Zato savjetuju da se ograniči unos zasićenih masnih kiselina, zamjenjujući neke od njih nezasićenim uljima biljnog porijekla, poput maslinovog i suncokretovog.

Štetnost kokosovog ulja se odnosi na jedenje, ali dokazano je korisno i zdravo kao kozmetika.