"Meduza" hara iznad Grčke: Turiste sačekali grad i snijeg, a u hotel se izlila rijeka

Objavljeno: 17.07.17 u 22:30

Turiste koji se trenutno nalaze na ljetovanju u Grčkoj, umjesto vrelog sunca i mora sačekale su provale oblaka, grad, munje i gromovi, pa čak i snijeg!

Razlog je oluja "Meduza" koja se nadvila nad jugom Balkana.

- Zasad smo bezbjedni, ali sve je potopljeno. Sutereni su evakuirani na gornje spratove, vodu su isključili. Jutros smo budili sve da premještaju kola, ali je nakon sat vremena većina automobila bilo pod vodom. Ljudi bosi gaze kroz vodu u kupaćim gaćicama i idu da spašavaju kola. Pojedini sjede napolju i pokušavaju da sačuvaju automobile. Mi čuvamo djecu, na prvom smo spratu... Ako ne ostanemo bez interneta javljat ćemo se - rekao je jedan od srbijanskih turista iz Toronija za "Blic".

Gosti iz Srbije, koji su odsjeli u hotelu "Despotiko" na Sitoniji, evakuisani su danas iz hotela zbog rijeke koja se izlila i poplavila cio kraj. Kako kažu, hotelu trenutno ne može da se priđe od vode.

Velike količine kiše pale su u posljednjih 12 sati na Sitoniji, između Nikitije i Toronija. Na putevima ima i odrona, kamenja i drveća, pa se saobraćaj odvija usporeno. Hotel "Despotiko" je  evakuiran. Potpuno je potopljen, jer rijeka se izlila i u hotel, koji se nalazi odmah pored plaže.

Prema prognozama u Grčkoj prestanak padavina se očekuje večeras.

Kako se vidi na snimcima, bujice su preplavile ulice, a poplave prijete da ugroze i prizemne apartmane, pa su mnogi turisti sa kantama u rukama, krenuli u odbranu svojih soba.

Kako javljaju čitaoci "Blica", pojedini turisti nisu imali sreće sa parkingom, zbog čega su im automobili poplavljeni.

- Jedan automobil subotičkih registracija ostao je potpuno potopljen u Porto Koufo. Dosta gostiju hotela nije imalo sreće sa parkingom - javlja ovaj čitalac.

Ova vremenska pojava naziva se "Meduza" i donosi obilne kiše, nevrijeme sa grmljavinom i jakim vjetrovima, a povremeno grad, pa i snijeg.

Meduza se pojavljuje nakon serije toplotnih talasa kojih je ovog ljeta bilo nekoliko u Grčkoj. Kako prenose grčki mediji, zbog velikih kiša koje su pale u Solunu, došlo je do zastoja u saobraćaju na Halkidikiju i Larisi.