Mektić: Broj ilegalnih migranata se rapidno povećava

objavljeno: 20.02.2018. u 14:05

Iako je broj ilegalnih migranata u toku prošle godine u odnosu na 2016. porastao za 600 do 700 posto, stanje u vezi sa ovim problemom još uvijek nije alarmantno, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

- Radi se o tome da je u 2016. registrovano manje od 100 ilegalnih migranata, a prošle godine oko 800. Međutim, ono što zabrinjava je da se taj broj rapidno povećava, pa tako već za mjesec i po ove godine imamo oko 400 ilegalnih migranata koji su ušli u BiH - kazao je Mektič.

Posebno je napomenuo kako BiH ima posebnu odgovornost u vezi sa ovim pitanjem, jer naša zemlja ima granicu sa EU u dužini od oko 1.000 kilometara.

Napomenuo je kako trenutno Graničnoj policiji BiH, prema postojećoj sistematizaciji, nedostaje 400 do 500 službenika, te da bi trebalo izdvojiti dodatna finansijaska sredstva za zapošljavanje novih ljudi, ali i za opremanje Granične policije.

- Mi pokušavamo ilegalne migrante vratiti u zemlje iz kojih su došli, ali je problem što pojedine države više ne poštuju sporazume o readmisiji i odbijaju prihvatiti migrante. Osim toga, izgleda da se na granici izmešu Grčke i Albanije, te Albanije i Crne Gore, na novoj ruti, koja ide preko Grčke, Albanije, Crne Gore, BiH i dalje na zapad, ne vrše efikasne kontrole, odnosno da na tim granicama "okreću glavu u stranu" znajući da će migranti ići dalje - kazao je Mektić, dodajući kako su već uočene pojave i trgovine ljudima.

U izjavi medijima osvrnuo se i na mišljenje s rezervom, koje je Ministarstvo sigurnosti dobilo od državnih revizora. Rekao je kako je finansijsko poslovanje ovog ministarstva uredu, ali je problem što pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela nisu u Zakonu o plaćama i naknadama prepoznati kao korisnici policijskih naknada.

- Ja od 2009. godine tražim te izmjene zakona. Zanimljivo je da sam to tražio i od bivšeg minstra finansija Dragana Vrankića i on nikada ništa nije uradio da se to promijeni, a sada nam to u izvještaju spominje kao nedostatak - dodao je Mektić.

Odgovarajući na pitanje novinara kazao je i kako nema informacija da bi krajem godine NATO trebao održati vojnu vježbu u okolini Banja Luke, u kojoj bi trebao koristiti i municiju sa osiromašenim uranom.