VEZANI TEKST - Milanović: Dok sam predsjednik, bit ću protiv toga da se NATO širi igdje

- Ako ne dođe do dogovora, izbori se ne bi trebali održati, učinit ću sve da se ne održe. Možda to nije puno. Istovremeno, diplomatska grana famoznog EU-a zagovara stajalište koje je potpuno, ali potpuno oprečno hrvatskim nacionalnim interesima. Ne ulazim za tumača interesa bh. Hrvata, ali oni valjda znaju šta je njihov interes, pa o njihovom stavu da se izbori u slučaju da ih se nastavi lagati i opstruirati ne održe - kazao je Milanović.

Dodao je još da se radi o "sistemskoj opstrukciji".

- Briselska birokratija, kontra. Tačno vidiš sistemsku opstrukciju, koji tamo posjednu u Neumu dva dana predstavnike Hrvata i predstavnike SDA i bošnjačkih stranaka. I onda vrše pritisak na Čovića da popusti. Svako popuštanje hrvatske strane, ne Čovića, znači propast. Doveden si do toga da si na rubu klisure i da tražiš milostinju.

I onda ko je kriv? Kriv je hrvatski element. Zašto? Zato što stoji na putu uspjehu tih ćatologa, inače bi se vratili na bijelom konju kao neko ko je riješio problem. Ali šta nudiš? Nudiš pokvarenu robu. Hrvatski predstavnici kažu: Varate i muljate nas godinama, ne možemo to potpisati - kazao je Milanović.