"Moja Fabrika" 10. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo

Objavljeno: 08.05.17 u 11:14

U okviru XVI festivala bh. drame Zenica – Sarajevo 2017.  sarajevska publika moći će 10. maja  pogledati dramu "Moja fabrika" Bosanskog Narodnog pozorišta Zenica, nastalu prema knjizi autora Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić. 

"Moja fabrika" nastala je u režiji Selme Spahić
"Moja fabrika" nastala je u režiji Selme Spahić

Predstava "Moja Fabrika" prati strukturu knjige koju je ispreplela sa intimnim ispovijestima članova kolektiva kao i bivših radnika i radnica Željezare. U intervjuima radnici je često opisuju kao majku hraniteljku, a svoje prošlosti prisjećaju se sa radošću i žalom za sigurnošću koju su nekad imali.

Oni nešto mlađi pamte je kao neprijatelja i glavnog krivca za zagađenje, dok neki nemaju nikakav odnos prema njoj. No, većina ponavlja isto, a to je da je nekada bilo bolje. Indiferentna sadašnjost natjerala nas je da živimo prošlost, nadajući se da će ona ponovno postati naša budućnost.

Paradoksalno s tim, većina nas ne poznaje historiju svoga grada i Fabrike. Ono što Zenica nije zaboravila jeste da je u njezinoj srži radnička obitelj koju je stvorila zajedno sa Željezarom. Danas je ta radnička obitelj zaboravljena, baš kao i raznolikost identiteta grada. Upravo je to melanholija koja je obavila ovaj grad. Predstava počinje u 19.30 sati.