Mostarac objasnio Amerikancima: Jugoslavija bi bila najbolja sportska nacija na svijetu

objavljeno: 13.02.2018. u 17:01

Kapiten košarkaške reprezentacije Hrvatske, inače rođeni Mostarac, Bojan Bogdanović govorio je u američkim medijima o velikom sportskom potencijalu i talentu na Balkanu. Preciznije rečeno, košarkaš Indiana Pacersa govorio je o zemljama koje su nekada činije zajedničku državu - Jugoslaviju.

Hrvatska fudbalska reprezentacija je u elitnom društvu, a na SP-u ovoga ljeta nastupit će i selekcija Srbije. Hrvatska je i u muškom rukometu među najboljim, u posljednje vrijeme tu je i Slovenija, a na posljednjem EP-u nastupile su i Makedonija i Crna Gora. Rukometaši Makedonski Vardar su prošle sezone bili prvaci Evrope, a rukometašice viceprvakinje Evrope, dok su Crnogorke uvijek u samom vrhu i kandidatkinje za medalje.

Marin Čilić je treći igrač na ATP listi, dok je do nedavno bijelim sportom dominirao Novak Đoković, još je tu nekoliko imena među 100 najboljih, tenisera i teniserki.

Slovenija je prvak Evrope u košarci. Srbija je svjetski, evropski i olimpijski viceprvak, a o vaterpolu je suvišno bilo šta i govori, makar kada je riječ o muškom.

- Svi dijelovi bivše države jako su bogati sportskim talentom. Fudbal, košarka, tenis... Uvijek smo u vrhu - rekao je Bogdanović pa nastavio:

- Da smo ostali zajedno, bili bismo najbolja sportska nacija na svijetu. Đoković je bio broj jedan u tenisu, a i u Hrvatskoj imamo nekoliko igrača...Slovenija je šampion Evrope u košarci, a u finalu je pobijedila Srbiju. To vam sve dokazuje - naglasio je Babo, čiju je izjavu prenio Index.hr.

Također, pohvalio je nevjerojatnog Luku Dončića kojeg čeka NBA budućnost...

- On je nevjerojatan košarkaš. Ima samo 18 godina, ali igra kao zreo igrač. Nadam se da će sljedeće godine doći ovdje, biti prvi pik na draftu i svima pokazati kako igra. Često uspoređuju njega i Dražena Petrovića. No, Dražen je bio jedan od najboljih košarkaša ikad i njih dvojica su različiti igrači - rekao je Bogdanović.