Mostarci u humanoj akciji: Ne žele dozvoliti da njihovi iznemogli sugrađani gladuju

Objavljeno: 17.09.17 u 21:26 Autor: A. B. Š.

Udruženje građana "Zajedno za naš grad" i ove zime će priteći u pomoć starim i iznemoglim Mostarcima, koji nemaju nikoga svoga niti redovnih primanja.

 

Plemeniti volonteri ovog udruženja krenuli su u prodaju markica kako bi osigurali novac za tople obroke starim samcima. Prema riječima Nermina Mehića, predsjednika Udruženja, planirano je da akcija krene početkom novembra, najkasnije početkom decembra te da traje četiri mjeseca.

-Ove godine smo krenuli i s kreativnom prodajom markica tako da svako ima šansu da pomogne i s manjim novčanim iznosom. Naravno, i dalje je aktivan žiroračun Udruženja i PAYPAL za prikupljanje donacija. Ove godine smo krenuli dosta ranije u planiranje i prikupljanje sredstava kako bi sve bilo spremno do početka akcije - ističe Mehić te ovom prilikom poziva sve ljude velikog srca da zaustave nekog od volontera na ulicama grada Mostara te kupe markicu od njih ili da posjete prostorije Udruženja ponedjeljkom, srijedom i subotom kada neko od volontera dežura od 10 do 12 sati.
Također, markice se mogu kupiti i kod pojedinih građana Mostara koji nisu članovi Udruženja, ali su htjeli da pomognu u prodaji i sakupljanju novca za ovu akciju. U prošlogodišnjoj akciji volonteri su svakodnevno na vrata nosili topli obrok za 15 starih samaca. Kako kaže Mehić, i ove godine bi broj mogao biti sličan.

Plan je pronaći restorane koji će besplatno nekoliko dana u mjesecu kuhati. Što se akciji odazove više restorana i pekara, to će više novca od trenutne akcije ostati za lijekove, režije i sve ostalo što je potrebno da lakše prežive zimu. Prošlogodišnja akcija je bila dosta uspješna jer su Mostarci pokazali da su tu kada treba priteći upomoć, zbog čega se Mehić nada da će i ove godine biti tako te da opravdati naziv akcije "Niste sami". Također, svaka akcija ima svoje troškove, zbog čega je Udruženju potrebna pomoć da realizacija uspije.

Ovo je još jedna hvale vrijedna akcija građana okupljenih u Udruženje “Zajedno za naš grad”, koje je do sada organiziralo mnoštvo humanitarnih akcija. Misija Udruženja je povezati one koji mogu i žele pomoći s onima kojima je pomoć potrebna u socijalnom, materijalnom ili pak edukativnom smislu, te tako stvarati svijest o pomaganju, a samim tim i o razvijanju osjećaja altruizma u našem društvu.