open-navfaktor-logo
search
Saradnja
Muzičar Muhammed Karaosman: Pričao sam Eldinu Huseinbegoviću o svom životu, a on je to pretvorio u pjesmu
Muhammed Karaosman, rođen u Zvorniku, sa adresom u švedskom gradu Malme, u muzici je od jedanaeste godine.
15.05.2021. u 22:14
get url
text

Završio je muzičku školu i dobar dio svog života se bavio isključivo muzikom. I baš onda kada je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom i kada je imao po pet nastupa sedmično, tada javnosti poznat kao Alpaka, pjevač se povukao sa scene i napravio trinaestogodišnju pauzu.

- Godine 2007. sam radio punom parom, imao sam nastupe ne samo vikendima već i radnim danima i publika me je znala pod imenom Alpaka. Zavolio sam Sarajevo i bio sam dobro prihvaćen u tom gradu koji ima posebnu dušu. Tada sam snimio i album "Bolje za nas", čiji je većinski autor bio Amil Lojo. Pjesme s tog albuma i danas odlično zvuče. Međutim, uprkos popularnosti počeo sam da osjećam neku prazninu, zasitio sam se noćnog života i svega onoga što taj posao nudi, jednostavno nisam se dobro osjećao.

Zbog toga sam prestao pjevati a počeo sam tražiti sebe. Tačnije, tražio sam tu duhovnu notu koju sam bio zapostavio i onda kada sam je našao i kada sam se duhovno oporavio počele su se rađati ideje o novim pjesmama - počinje svoju priču Muhammed, koji je sada, kako kaže konačno svoj.

Njegov put traženja samog sebe opisao je naš istaknuti umjetnik Eldin Huseinbegović u pjesmi "Svoj", koja je inače i Muhammedova povratnička pjesma.

- Eldin je napisao obje moje nove pjesme "Svoj" i "Majka Bosna", a radimo i treću. Što se tiče novih pjesama znajući s kim radim, znao sam u kojem smjeru će to ići i ko će to prepoznati. Energija je čudo, a kada se duše prepoznaju one onda utječu i na druge, poklopile su se te talasne dužine i ide to nekako složno kao braća, što mi ustvari i jesmo. Osjećam sinhronizaciju, nema nikakve napetosti tokom rada, štaviše uživam u poslu. A pjesma "Svoj" govori o meni, mom životu i svemu kroz šta sam prošao u posljednjih petnaestak godina. Sve sam to ispričao Eldinu koji je moju priču pretočio u pjesmu - kaže Muhammed koji je osim što je pjevač i muzičar i vrhunski barista.

Posjeduje i svoj brend Alpaka's Coffee Specialist, te dvije ugostiteljske radnje u Malmeu, a planira u skorije vrijeme otvoriti jednu i u Sarajevu, gradu koji voli i u kojem provodi dosta vremena.

U narednom periodu Muhammed planira snimiti još jednu autorsku pjesmu, te jednu sevdalinku, ali i jednu vrlo neobičnu numeru.

- U planu je da što bolje i kvalitetnije pjesme snimam i sa što boljom video porukom za koju je zadužen moj prijatelj Edin Edos Hodžić. U pripremi je nova pjesma koju također potpisuje Eldin Huseinbegović, a spremamo i nešto što do sada niko nije uradio. Vjerujem da će to biti baš prijatno iznenađenje za sve ljubitelje ove fine muzike - rekao je Muhammed.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.