Na albanskom primorju zbog hladnoće preminule dvije osobe

Objavljeno: 08.01.17 u 16:54

Obilne snježne padavine i izuzetno niske temperature koje su zabilježene u čitavoj regiji odnijele su najmanje dva života na albanskom primorju, javlja Anadolu Agency (AA).

Albanska policija je saopćila da je 54-godišnji beskućnik iz Sarande, primorskog grada na jugu Albanije, preminuo od posljedica smrzavanja i pothranjenosti.

Sumnja se da je od hipotermije umrla još jedna osoba iz Drača, grada na obali Jadranskog mora, 33 kilometra zapadno od Tirane. Navodno riječ je također o 38-godišnjem beskućniku, čije tijelo je u nedjelju pronađeno u jednoj od četvrti grada.

Zbog snijega u Albaniji saobraćaj se odvija otežano, a Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje saopćilo je da je za promet zatvoreno nekoliko putnih pravaca.

Općina Tirana osigurala je smještaj za oko 150 beskućnika.

Prema podacima Instituta za geonauke, energiju, vodu i okoliš Univerziteta u Tirani od 8. do 11. januara u toj zemlji u višim predjelima dnevna temperatura zraka će se kretati od pet do deset stepeni Celzijusa ispod nule, na primorju od nule do pet stepeni.

Minimalna temperatura kretat će se od minus 21 do minus 18, a u nižim predjelima i na primorju od minus deset do minus šest stepeni Celzijusa.