Na Bjelašnicu dolazi David Knight, jedan od najboljih "hard enduro" vozača svijeta

Objavljeno: 19.06.17 u 13:49

Četvrta moto trka “Days of Revenge” u hard enduro disciplini, u organizaciji nevladine organizacije “Horizont“ bit će upriličena 1. i 2. jula na Bjelašnici. U utrci će učestvovati više od 100 vozača iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke i naše zemlje, i borit će se za titulu najboljeg i najbržeg vozača. 

Knight: Dugogodišnje iskustvo podijelit će sa vozačima kroz trodnevnu školu
Knight: Dugogodišnje iskustvo podijelit će sa vozačima kroz trodnevnu školu

Enduro je relativno mlada moto disciplina. Na trkama ovog tipa vozači uglavnom trebaju etapu preći u što kraćem vremenu i sakupiti sve tačke. Jedino je pravilo na ovim utrkama: “Što teže, to bolje“, pa tako u etapama ima sekcija koje su skoro nemoguće za odvoziti, te vozač mora doslovno tegliti da bi izvukao motor. Ovaj sport postaje sve popularniji u BiH, zahvaljujući nekolicini entuzijasta, koji svake godine organizuju trke, koje se održavaju u Visokom, Bjelašnici, Cazinu, Tomislavgradu…

- Gost ovogodišnje trke je jedan od najboljih vozača, višestruki svjetski enduro prvak David Knight. On će svoje dugogodišnje iskustvo sa vozačima podijeliti kroz trodnevnu školu, gdje ce učesnici imati priliku da nauče razne tehnike i na taj način unaprijediti svoje znanje - istakli su organizatori.

Trka će se voziti u tri kategorije, "Expert", "Hobby" i "Veteran".

- Prvog dana vozi se “Prolog", odnosno specijalni test za vozače (krug sa prirodnim i vještačkim preprekama) i vozi se dva puta, ukoliko neko želi da popravi svoje vrijeme. Drugi dan je finalno takmičenje i trka koja počinje u 10 sati. Vozi se izuzetno teška staza koja se proteže na području olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana dužine 50 kilometara, koju takmičari moraju završiti za pet sati - naglasili su.

Centralna dešavanja bit će ispred hotela Bjelašnica - Babin Do, gdje će posjetioci moći uživati u ovom sportu, ali i u dobroj zabavi, uz lokalne DJ-eve. Organizator će posjetioce trke na posebnim letcima obavijestiti o najboljim mjestima za gledanje trke i fotografisanje, a najbolju fotografiju će nagraditi vrijednom nagradom.