open-navfaktor-logo
search
Poginulo šest, povrijeđeno 99 osoba
Presuda za teroristički napad u Istanbulu: Za Ahlam Albashir sedam doživotnih kazni i 1.794 godine zatvora
AUTOR: Anadolija
26.04.2024. u 15:38
get url
text
FOTO: AA/FB
Ahlam Albashir, optužena za teroristički napad PKK u istanbulskoj ulici Istiklal, u novembru 2022. godine, osuđena je na sedam doživotnih kazni i 1.794 godine zatvora.
Pred 13. Teškim krivičnim sudom u Istanbulu pročitana je presuda u predmetu protiv 36 optuženih za teroristički napad u kojem je poginulo šest, a povrijeđeno 99 osoba, usljed eksplozije bombe ostavljene u ulici Istiklal prema uputama terorističke organizacije PKK.
Završnom ročištu prisustvovalo je pet optuženih, uključujući Ahlam Albashir, i njihovi advokati. Neki optuženi ročištu su prisustvovali putem audio i video informacijskog sistema (SEGBIS).
Predsjednik sudskog vijeća prije objave presude zatražio je završnu riječ optuženih. Optužena Albashir je kazala:
- Neću se braniti. Prihvatam svaku kaznu koju mi ​​odredite za ovu eksploziju i smrt ljudi.
Sudsko vijeće osudilo je Albashir na sedam doživotnih zatvorskih kazni zbog krivičnih djela narušavanje jedinstva i teritorijalne cjelovitosti države i namjerno ubistvo djeteta bombaškim napadom s predumišljajem.
Vijeće je također osudilo optuženu Albashir na ukupno 1.794 godine zatvora i sudsku novčanu kaznu od 22.000 lira za 99 tačaka optužnice za pokušaj namjernog ubistva i posjedovanje opasnih tvari bez dopuštenja.
Sud je zaključio da je kazneno djelo pripadništva naoružanoj terorističkoj organizaciji za koje se Albashir teretila spojeno s kaznenim djelom narušavanje jedinstva i teritorijalne cjelovitosti države te presudio da nema potrebe za dodatnom presudom za to krivično djelo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.