Najmlađi u Zemaljskom muzeju BiH: Uskoro počinje Zimska škola muzeologije

Objavljeno: 11.01.17 u 13:32 Autor: M. Ču.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine će od 16. do 20. januara biti domaćin Zimske škole muzeologije u kojoj će moći učestvovati 16 najmlađih posjetilaca, od 7 do 13 godina. Zainteresirani se mogu prijaviti do 13. januara, ili do popune mjesta, a prednost imaju djeca koja nisu učestvovala na Maloj školi muzeologije. 

- Cijena škole je 50 KM, a Muzej pored materijala za školu osigurava i osvježenje za učesnike. Kao i na Maloj školi muzeologije, koja je održana u julu prošle godine, kroz Zimsku školu muzeologije učesnici će biti u prilici "zaviriti" iza kulise, odnosno naučiti više o dokumentovanju muzejskih predmeta, o načinu njihovog deponovanja, o konzervatorskim radovima, korištenju biblioteke - kazao nam je kustos Zemaljskog muzeja BiH Samir Avdić.

Tako će na Zimskoj školi muzeologije učesnici moći učestvovati na radionici o svijetu ajkula koju će voditi Andrej Gajić iz Sharklab Internationala, inače podvodni fotograf i istražitelj ajkula, a uz taksidermiste iz Zemaljskog muzeja Borivoja Žužu i Feđu Čehajića imat će priliku gledati kako se preparira takav jedan primjerak. 

- Fotograf Associated France Pressa Elvis Barukčić učesnike će upoznati sa osnovama fotografisanja, a Udruženje za zaštitu ptica, “Naše ptice“, kroz interaktivnu radionicu sa zanimljivim pticama Bosne i Hercegovine. Kroz radionicu Mali kustos preuzet će ulogu kustosa i opisivati replike muzejskih predmeta iz projekta “Muzej u koferu“ - istakao je Avdić.

Mali kustosi nakon uspješne misije dobit će diplome i zajedničku izložbu.

- Svaki učesnik će izabrati nešto što ga je posebno dojmilo u Muzeju i napraviti fotografiju te prenijeti svoju impresiju izabranog predmeta, instrumenta i slično - pojasnio je Avdić.